2 / 3

La cumparat de firme cu marje bune

Pentru ca pretul a foarte multe companii a scazut semnificativ odata cu criza, achizitia de firme devenind din ce in ce mai usoara, actionarii Tornado Sistems nu sunt interesati doar sa vanda, ci si sa cumpere.

“Vrem sa achizitionam firme de nisa cu marje bune si cash-flow bun si avem deschisa poarta nu numai la nivel national, ci si international pentru companii care ne pot imbunati marja operationala si vrem chiar sa achizitionam alti distribuitori din regiune. Avem proiecte, nu suntem intr-o situatie critica, suntem intr-o pozitie de dezvoltare, de atac. Fondurile sunt de la banci, fonduri de investitii si de la viitorii parteneri strategici”, spune Liviu Lepadatu, care alaturi de fratele sau, Eugen, aveau o avere estimata in 2008 la aproximativ 32 de milioane de euro, potrivit topului celor mai bogati 500 de romani realizat de Forbes Romania.

Scaderea pietei de distributie IT cu aproape 50% in acest an a implicat reduceri de costuri semnificative, printre acestea numarandu-se si disponibilizarea de personal, iar daca anul trecut cele doua companii aveau aproape 340 de angajati, in acest moment RHS Company si Tornado Sistems au 200 de salariati, dintre care 120 apartin companiei conduse de Dragos Popescu.

Tot RHS Company va aduce si cea mai mare parte din businessul pe acest an al celor doua firme, adica 75% din cele 120 de milioane de euro pe care oficialii distribuitorilor il estimeaza pentru 2009.

“In 2009 vom avea o cifra de afaceri cu aproximativ 20-30% mai mare decat urmatorul clasat”, a spus Dragos Popescu, compania urmatoare fiind Scop Computers, liderul pietei de distributie in 2008.

De asemenea, reprezentantii RHS Company si Tornado Sistems estimeaza pentru acest an un profit net in jur de 1,5% din cifra de afaceri, adica de 1,8 milioane de euro, iar pentru 2010 afaceri mai mari cu 5-10% fata de 2009.

Potrivit datelor lui Dragos Popescu, cele doua companii au o cota de 10% din piata de IT, estimata in 2009 la 1,2 miliarde de euro, si in jur de 20-25% din piata de hardware, evaluata la 600 de milioane de euro.

Scaderea pietei de distributie, despre care oficialul RHS Company spune ca este la jumatate fata de anul trecut, IT-ul fiind printre cele mai afectate domenii din economie alaturi de piata imobiliara si cea auto, a determinat actionarii companiei sa decida o infuzie de capital a celor doua firme cu 7-8 milioane de euro in 2010.

“Afacerea de distributie are nevoie de fonduri foarte mari pentru finantarea creditelor catre clienti si a stocurilor. In conditiile in care exista si agentii de rating de tara care iti influenteaza intr-un anumit fel finantarea din partea bancii, atunci, ca sa poti sa fii acolo, ai nevoie de fonduri. Creditele catre furnizori sunt din ce in ce mai lungi, bancile nu prea mai pot sa crediteze, termenele de plata pentru clienti tind sa creasca si iti trebuie din ce in ce mai multi bani si nimeni nu este dispus sa ofere”, au explicat oficialii celor doua companii.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri