3 / 4

Schimbari in planurile de recrutare a fortei de munca in IT

Cea mai evidenta schimbare in oferta facuta viitorilor angajati se refera la scaderea nivelului salarial net si a bonificatiilor.

Desi angajarea si retentia specialistilor IT nu este un proces facil, chiar daca oamenii talentati si competenti raman dificil de atras si motivat, deoarece valoarea lor este cunoscuta si recompensata corespunzator, companiile nu mai sunt dispuse sa depaseasca bugetul salarial pe care il au pentru o anumita pozitie, nici macar pentru a aduce in companie un candidat ravnit si curtat in trecut.

“Angajatorii beneficiaza in aceasta perioada de o pozitie favorizata pe piata muncii, care le permite sa aiba o putere mai mare de negociere a salariului de intrare pentru noii angajati”, explica Sutac.

O alta schimbare ce se face simtita din ce in ce mai mult in industria IT, cu precadere in randul companiilor cu centre de tip Shared Services sau de support IT, se refera la forma de angajare.

“Tocmai pentru ca este dificil de prevazut cum va evolua business-ul unei companii in perioada urmatoare, angajatorii prefera sa incheie contracte de munca pe perioada determinata (6 luni, un an), urmand ca dupa trecerea acestei perioade, in functie de performanta angajatului si de situatia economica a firmei, contractul sa fie transformat intr-unul pe perioada nedeterminata”, mentioneaza Sutac.

O data cu accentuarea crizei si cu valul de disponibilizari care, intr-o mai mica masura, a atins si industria IT, companiile se limiteaza acum la “strictul necesar” cand vine vorba despre deschiderea unor noi posturi. Cu toate acestea, specialistii nu duc lipsa de oferte pe piata. Site-ul de recrutare eJobs are in acest moment 2.300 de posturi (software si hardware), iar BestJobs - 1.157 (in software /tehnologii, Internet/ new media si IT hardware).

“In conditiile actuale, sectorul IT ramane probabil cel mai dinamic din punct de vedere al angajarilor. Majoritatea posturilor pentru care se fac angajari sunt de nivel mediu-senior, iar specializarile cele mai cautate sunt cele de: programator (Java/J2EE, C++, .Net si Web), administrator de sistem, QA specialist, project manager, technical support specialist, IT auditor / IT security specialist”, spune Sutac.

Cu toate ca oferta de job-uri este mai generoasa decat in alte industrii, lupta pentru un post bun pare la fel de acerba. “Numarul CV-urilor depuse pentru un singur job in IT, afisat pe eJobs, variaza intre 400 si 700 pentru o singura pozitie”, afirma Laura Chilom, reprezentant eJobs. In acelasi timp, pe site-ul BestJobs, pentru cele 1.157 posturi au aplicat peste 180.000 de persoane.

Absolvenitii si tinerii cu mai putin de sase luni experienta alcatuiesc cel mai efervescent segment al candidatilor din IT.

“Numarul pozitiilor de nivel junior scoase pe piata in acest moment a scazut cu aproximativ 80%, comparativ cu numarul de pozitii de acelasi nivel pentru care se recruta anul trecut. In plus, din datele disponibile in mediul online, se poate observa ca pozitiile de nivel junior pentru care se recruteaza reprezinta in jur de 5% din totalul posturilor disponibile”, conchide Sutac.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri