3 / 4

IT-ul, ca valoare adaugata pentru business, nu exista

Referitor la piata IT&C din Romania, sefa Informatica Feroviara considera ca in trecut se acorda o mai mare importanta informatizarii decat se aloca in prezent, cel putin din punct de vedere al seriozitatii abordarii lucrurilor, al strategiei.

Ea este de parere ca lucrurile trebuie planificate pe termen lung, executate pas cu pas (in functie de finantari). In momentul de fata totul e haotic: “Azi facem ceva, maine renuntam ca nu mai avem bani si totul se destrama. Haosul existent in piata este unul din motivele pentru care industria IT&C a coborat sub semnul crizei economice in acest an, chiar daca nu ne asteptam la acest lucru.”

La ora actuala, pe plan local, IT-ul, ca valoare adaugata pentru business, nu exista.

“Poate peste zece ani”, considera reprezentanta filialei CFR. “Nu poti sa te schimbi, cultural vorbind, si nu poti sa treci de la o gandire economica de comanda la una de piata libera cat ai zice peste.”

Mironescu da ca exemplu companiile private din tara care au reusit sa se dezvolte si sa creasca, concurand cu jucatori internationali, numai dupa ce au fost preluate de expati. “Suflul” nou a fost dat in cadrul acestor companii de schimbarile care s-au produs – a fost inlocuit managementul, au fost reinstruiti oamenii, abordarea, s-a transformat pana si conditia de lucru a oamenilor.

Cand va ajunge Romania sa scape de prejudecati si sa acorde o mai mare importanta segmentului IT? Desi pare un raspuns greu de dat in conditiile actuale, Dorina Mironescu vede o transformare in 4-5 ani.

“Ma gandesc ca 4-5 ani constituie un termen rezonabil in care se pot schimba atitudini, culturi, si in sectorul public, dar si in cel privat.”

Romanii sunt foarte bine pregatiti la capitolul IT&C, iar acest lucru este recunoscut la nivel mondial. Iar Romania este pozitionata si ea foarte bine din punct de vedere geografic, drept pentru care Mironescu da un termen de maxim cinci ani industriei IT locale sa ajunga la un nivel superior, conform cu acela al statelor dezvoltate.

“Dar acest lucru depinde de situatia economica in primul rand, si de sectorul public, care ar putea aduce o sustinere mare industriei de profil. Ar fi mare lucru daca s-ar lua masuri in aceasta zona, intrucat s-ar economisi enorm. Si ar mai fi un lucru de respectat: acela de unificare a industriei IT&C. Acest sector ar trebui sa se adune si sa supravietuiasca ca industrie, nu doar individual”, incheie sefa Informatica Feroviara.

In urmatorii trei ani, compania urmareste sa isi asigure profitabilitatea si dezvoltarea sis a creasca cota de piata cu 5%.

In subordinea SC IF SA functioneaza opt agentii teritoriale de informatica feroviara, cate una in fiecare regionala de cale ferata: Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Galati si Constanta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri