2 / 7

Lista prioritatilor in 2010

ANCOM a elaborat si supus spre consultare publica un plan foarte ambitios pentru anul care urmeaza.

Principalul obiectiv pe lista Autoritatii este cel de a oferi pietei de comunicatii un cadru de reglementare stabil, mai predictibil si mai transparent.

"Vom realiza acest lucru prin elaborarea unui document de strategie multianual pentru reglementarea sectorului comunicatiilor electronice. Acest document va acoperi perioada 2011-2015, iar in plus vom elabora o noua strategie privind introducerea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access) in benzile de frecvente 3,5 GHz, 2,5GHz si 800 Mhz", potrivit lui Catalin Marinescu.

In ceea ce priveste strategia pentru introducerea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access) in benzile de frecvente de 3,5 GHz, 2,5 GHz si 800 MHz, vor exista trei noi benzi care vor fi oferite operatorilor pentru furnizarea de servicii de acces la Internet de banda larga. Licentele locale detinute in banda 3,5 GHz vor expira anul viitor iar cele nationale in 2013. De aceea, Marinescu este de parere ca aceasta banda este cea mai potrivita pentru furnizarea de servicii de tip WIMAX, in timp ce benzile de 2,5 GHz si 800 MHz pot fi utilizate pentru servicii de banda larga de generatie urmatoare – 4G – LTE.

Utilizarea eficienta a spectrului de frecvente este o alta prioritate a ANCOM in 2010, iar in acest domeniu Autoritatea isi propune sa implementeze actiunile necesare pentru tranzitia de la televiziunea analogica la televiziunea digitala si sa modifice, sa completeze si sa actualizeze legislatia secundara de specialitate in domeniul spectrului radio.

In perioada imediat urmatoare, prioritatea institutiei este aceea de a reorganiza benzile de frecvente identificate la nivel international pentru sisteme de comunicatii mobile de ultima generatie, pentru ca acestea sa poata fi folosite pentru furnizarea de servicii de comunicatii 3G.

"Avem, pe de o parte, facilitatea de a furniza servicii 3G in benzile in care acum se furnizeaza exclusiv servicii de generatia a doua, specifice sistemelor GSM iar, pe de alta parte, facem primii pasi pentru introducerea serviciilor 4G in Romania", mentioneaza seful Autoritatii. Toate aceste masuri sunt menite sa incurajeze utilizarea Internetului de banda larga de catre utilizatorii romani.

Citeste si alte obiective pe care le-a anuntat Autoritatea pentru urmatorul an

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri