3 / 7

Autoritatea si operatorii de telefonie de pe piata locala

In perioada economica incerta pe care o traversam, ANCOM a luat o serie de masuri pentru a sustine si stimula industria de IT&C.

Una dintre masurile luate in anul 2009, menite sa le permita operatorilor continuarea investitiilor si asigurarea unui capital de lucru, a constat in adoptarea unor facilitati la plata tarifului de utilizare a spectrului. Astfel, ANCOM a introdus posibilitatea platii acestui tarif in doua transe, nu in intregime, ca pana acum.

Tot pentru a sprijini industria, ANCOM a scazut semnificativ tariful de monitorizare pe care il percepe anul acesta. Valoarea tarifului de monitorizare a fost redusa la jumatate din nivelul anului 2008, de la 0,132% pana la 0,065% din cifra de afaceri.

De aceasta reducere beneficiaza cei 621 de furnizori autorizati la ANCOM pentru furnizarea de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale care au inregistrat in anul 2008 o cifra de afaceri sau au obtinut venituri din activitati de furnizare de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale de peste 100.000 euro.

"Pentru anul 2010 avem in plan si alte masuri prin care sa venim in sprijinul operatorilor. Astfel, anul viitor vom evalua nivelul tarifelor percepute la nivel de gros pentru portarea numerelor si, daca este cazul, le vom modifica si ne vom consulta cu industria in vederea deschiderii unor noi domenii de numerotatie si vom revizui reglementarile referitoare la resursele de numerotatie. Totodata, vom modifica deciziile de impunere a obligatiilor in sarcina operatorilor desemnati cu putere semnificativa pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe si mobile in propria retea publica de comunicatii electronice", conform explicatiilor date de arbitrul telecom.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri