2 / 3

Oprean: O firma proprie era singura posibilitate sa lucrez in domeniu

Chiar daca nu se afla intre primele 100 de companii cu cele mai dinamice businessuri din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Arobs Transilvania Software este una dintre cele mai importante companii din afara Bucurestiului si unul dintre principalii dezvoltatori de software pentru aplicatii mobile si distribuitori de echipamente GPS.

De altfel, la inceputul anului trecut, compania clujeana avea peste 200 de clienti pentru solutia de monitorizare si gestionare a parcurilor auto TrackGPS, cu un total de peste 4.000 de masini monitorizate si peste 150 de clienti care utilizau OptimallSFA, solutie pentru automatizarea si eficientizarea vanzarilor. La finalul lui noiembrie, numarul clientilor care foloseau produsul de monitorizare a parcurilor auto se dublase, iar al celor care utilizeaza OptimallSFA crescuse cu 15%.

Cu toate acestea, criza a afectat si businessul Arobs si, desi la finalul 2008, Voicu Oprean (39 de ani), directorul general si fondatorul companiei, estima afaceri de aproape 10 milioane de euro in 2009, la sfarsitul lui 2009 acesta afirma ca afacerile vor fi de aproximativ 8 milioane de euro. In 2007, ultimul an pentru care datele financiare ale Arobs sunt disponibile la Ministerul de Finante, compania a avut un business de cinci milioane de euro si profit de 640.000 de euro.

Afacerile in crestere, dar mai ales pasiunea pentru acest domeniu l-au si facut pe Voicu Oprean (foto) sa isi deschida in 1998 propriul business, dupa ce lucrase ca programator in Statele Unite.

“Era singura posibilitate sa lucrez in domeniu pentru ca nu existau firme, peste 80% dintre colegi lucreaza in strainatate”, a declarat, pentru Wall-Street, managerul Arobs Transilvania.

De altfel, compania pentru care a lucrat in SUA i-a devenit ulterior client, pana in 2002 cifra de afaceri a companiei fiind formata aproape in intregime din proiecte pentru strainatate. Ulterior, ponderea clientilor locali a crescut, in prezent ajungand la 60% din afacerile Arobs, dupa cum afirma Voicu Oprean, cel care detine totodata 90% din companie.

Restul de 10% apartine din 2006 grupului finlandez Hotelzon International, colaborarea dintre cele doua companii incepand din 2004 pentru proiectul Hotelzon online, o aplicatie care oferea un mecanism de cautare care permitea identificarea celui mai potrivit hotel, a tipului de camera, precum si a meniului.

Cu toate ca in urma cu trei ani si jumatate a renuntat la 10% dintre actiuni, fondatorul Arobs Transilvania spune ca nu are de gand sa vanda businessul pentru ca ii place foarte mult ceea ce face.

Dimpotriva, directorul general al companiei cluejele afirma ca este posibil ca in 2010 sa faca achizitii in industria de Internet, mai precis in zona de site-uri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri