3 / 5

Dezavantaje ale proiectului

Gabriela Laiu (foto), director executiv al Power Net Consulting

"Un "neajuns" indirect consta in faptul ca se doreste o interfata modernizata a institutiilor publice ale Romaniei, lasand in spate o infrastructura imbatranita, in special la nivel local. Ideal ar fi sa avem acest portal ca o umbrela peste infrastructura institutiilor statului, interconectate real, nu ca un instrument independent."

Liviu Dragan, general manager TotalSoft

"Fara o coordonare foarte buna din partea ministerului, sau protocoale in-place din partea statului, exista riscuri de depasire a termenelor/costurilor, proiecte esuate, efort pierdut etc."

Eugen Schwab-Chesaru, managing director al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants

"Primul dezavantaj ar consta in anuntarea lui si nerealizarea efectiva.

Al doilea ar fi legat de o abordare neprofesionista care ar putea aduce mari prejudicii pietei IT din Romania: ma refer aici la modul de selectie a companiilor IT care sa livreze, preturile acceptate, tehnologiile si solutile software adoptate.

In al treilea rand, fiind o suma foarte mare raportat la piata IT locala, un dezavantaj ar fi si o potentiala “aspirare” a resurselor si o crestere artificiala a costurilor cu resursele IT, ceea ce ar duce la un acces mai dificil al companiilor private (in special IMM) la proiecte IT.

Insa aceasta doar in cazul demararii accelerate, ceea ce este putin probabil in sectorul public din Romania."

Marius Capraru, CEO Sistec

"Este prea devreme pentru a enunta dezavantajele acestui proiect si nici nu avem toate datele necesare ca sa estimam daca suma alocata este realista. Oricine ofera argumente pro si contra in acest moment se hazardeaza, atata timp cat proiectul nu este pus in discutie publica.

Cu siguranta subiectul ridica multe intrebari. Personal, imi vine in minte una: Ce se intampla cu ceea ce ar deveni, odata cu implementarea noului proiect, “legacy systems” in sectorul public, exista un plan de integrare a acestor sisteme sau ne asumam aceasta cheltuiala publica istorica, semnificativa?"

Catalin Paunescu. managing director Star Storage

"Este foarte important ca proiectul sa urmeze o strategie clara, cu obiective masurabile clar definite. Este foarte important ca dupa fiecare proiect implementat sa existe rezultate palpabile atat pentru cetatenii care vor fi beneficiarii unor servicii electronice mai eficiente cat si pentru stat, prin eficientizarea unor procese si implicit reducerea costurilor asociate proceselor respective.

Dezavantaje pot apare doar daca nu se respecta principiile enuntate anterior."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri