4 / 5

Dezbatere despre suma de 500 mil. euro

Gabriela Laiu, director executiv Power Net Consulting

"Suma in sine nu poate fi considerata nici mica, nici mare. Pana acum documentatia pusa la dispozitie a fost insuficienta pentru a ne face o idee clara despre ce se doreste de la acest portal.

Nu stim exact functionalitatile: cumul de informatie, posibilitatea de a face plati sau a depune cereri, de a initia procese directe cu institutiile statului sau in ce masura se vor taxa sau nu diverse operatiuni.

Suma depinde foarte mult de aceste variabile in functie de care se solicita o infrastructura mai mult sau mai putin complexa si, implicit, de avantajele (inclusiv financiare) pe care le poate genera un astfel de proiect pentru cetatean."

Claudia Ursateanu, director general Romsoft Ramnicu Valcea, companie de solutii software si de servicii de integrare IT.

"Nu este o suma mica, dar nu se investeste pe termen scurt, beneficiile sunt destul de mari, iar mai devreme sau mai tarziu tot trebuia sa se faca aceasta integrare. Daca faceam acest lucru mai incolo costurile ar fi fost si mai ridicate si cu siguranta s-au facut niste calcule cand s-a spus ca este nevoie de aceasta suma".

Liviu Dragan, general manager TotalSoft

"In primul rand, e-Romania nu este “un portal” sau “un simplu site” de 500 milioane de euro, ci reprezinta conceptul de e-guvernare al Guvernului Romaniei si anume o interfata unica intre cetatean si organizatiile comerciale, pe de o parte, si institutiile statului, intr-o maniera transparenta, eficienta, la nivelul celor mai dezvoltate state occidentale.

De altfel, multe state occidentale au pus in practica astfel de concepte. Uitati-va, de exemplu, la www.service-public.fr. "

Eugen Schwab-Chesaru (foto), managing director al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants

"Suma e “rotunda”, da bine in presa, insa nu cunosc (si nu cred sa fie cineva care sa cunoasca) cum s-a ajuns la aceasta suma.

As spune, mai degraba, ca e o idee, o intentie… Privind la cheltuielile din alte tari din regiune in programe similare, 500 de milioane de euro pe trei ani e rezonabil sau poate chiar putin pentru o tara de dimensiunile Romaniei. "

Catalin Paunescu, managing director Star Storage

"Este o suma semnificativa atat timp cat nu este vorba de sume virtuale si proiecte virtuale. Daca aceste sume sunt intr-adevar alocate ar trebui ca aceasta investitie (pentru ca este vorba de o investitie si nu de o cheltuiala) sa schimbe radical (in mod pozitiv) modul in care cetateanul interactioneaza cu institutiile statului.

Nu cred ca discutia trebuie sa se centreze pe ideea daca ar trebui investit mai mult sau mai putin - ideea de baza este ca trebuie sa se investeasca eficient, in solutii si servicii cu valoare adaugata pentru cetatean, iar in final sa se vada niste rezultate masurabile. "


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri