4 / 5

De ce ar fi mai buna varianta listarii companiei?

“Listarea la bursa implica o evaluare a operatorului la momentul vanzarii. Fiind mai multi cumparatori (fonduri de investitii, investitori particulari, etc.) valoarea pe actiune ar putea fi mai mare daca oferta este suprasubscrisa. Vanzarea directa ar putea conduce uneori la aprecierea incorecta a valorii companiei. Listarea este cel mai plauzibil scenariu sa se intample deoarece se adreseaza unei intregi piete (cea de capital) si nu unui potential cumparator, depinzand de contractul de privatizare al Romtelecom. In unele contracte de vanzare pot fi stipulate drepturi pentru cumparator – dreptul de a cumpara pachete ulterioare oferite la vinzare si pretul pe actiune (de ex. contractul prin care Deutsche Telekom a cumparat un pachet din OTE), drept de preemptiune etc. In oricare dintre situatii, statul roman trebuie sa consulte actionarul majoritar si sa agreeze cu acesta modalitatea de vanzare”, a afirmat pentru Wall-Street.ro, Nicolae Oaca, analist in telecomunicatii.

Pe de alta parte, acesta afirma ca suma de 1,1 miliarde de euro la care este estimata compania de catre Capital Partners este pe baza cifrei de afaceri de anul trecut a operatorul.

“Iar vanzarea s-ar putea concretiza spre sfarsitul lui 2011 astfel ca valoarea ar putea fi influentata de contextul macroeconomic, politic, evolutia industriei, a operatorului, de pachetul vandut. Tinand seama de evolutia (din 2009) a operatorului, a operatorului Cosmote Romania in care Romtelecom detine 30%, de asteptata revenire economica, de alte referinte din piata (Telecom Serbia, companie detinuta in proportie de 80% de guvernul sarb si restul de OTE, a fost evaluata la 2,43 miliarde de euro, potrivit TeleGeography din noiembrie 2010), dar si de faptul ca s-ar putea vinde un pachet mare, valoarea care s-ar obtine prin vanzarea unui pachet de 45,99% pe bursa poate fi cuprinsa in intervalul 750 – 1.000 de milioane de euro”, mai spune Oaca.

Specialistii de pe piata de capital considera ideea listarii pachetului detinut de catre stat la Romtelecom ca fiind binevenita si sunt de parere ca suma estimata de 1 miliard de euro ar putea fi atrasa pe Bursa de Valori Bucuresti.

“Daca luam in considerare scenariul ca nu va vinde participatia catre OTE si guvernanti aleg varianta listarii, cred ca atragerea unui miliard de euro nu va fi imposibila pe piata de capital romaneasca, asta in conditiile in care exista interes din partea investitorilor straini”, a declarat Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank.

Totusi, Ilie subliniaza faptul ca bursa nu poate sustine 2 oferte publice initiale mari in anul urmator, in conditiile in care se vorbeste si despre listarea Romgaz.

Ministrul Comunicatiilor a afirmat ca ia in considerare si listarea pe o piata externa, insa Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, este de parere ca pentru a atrage atentia investitorilor de calibru nu este nevoie ca pachetul Romtelecom sa ia drumul burselor internationale.

“Fondurile de investitii daca sunt interesante vin si cumpara de oriunde, nu trebuie ca Romtelecom sa se listeze pe o alta piata, insa trebuie sa le cream infrastructura”, precizeaza Chisu.

Reprezentantul ING Bank afirma ca ideea listarii pe o piata externa poate fi inteleasa datorita sumei vehiculate, insa sustine ca si piata de capital de Romania poate absorbi un astfel de IPO.

“Efectele venirii pe Bursa a Romtelecom sunt unele importante pentru ca societatea este un emitent atractiv, o companie importanta pe un domeniu care nu mai este prezent pe piata de capital, cu un actionar majoritar blue-chip, si poate cel mai important lucru, cu un free-float semnificativ”, explica Ilie avantajele listarii operatorului de telecomunicatii.

Mihai Chisu precizeaza faptul ca prin listarea pe piata de capital s-ar inlatura orice suspiciuni referitoare la vanzarea pachetului detinut la Romtelecom.

“Daca considera ca ar putea sa obtina mai multi bani de la OTE poate ar trebui sa se gandeasca si la ce avantaje s-ar crea pe piata de capital: ar primi un pret bun, s-ar genera fluxuri de bani care vor oferi un plus de fiscalitate din impozitele pe bursa, s-ar crea un sector nou la Bursa si s-ar genera un precedent pentru privatizari prin piata de capital”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri