1 / 9

Goana dupa provizii

Cea mai afectata regiune de cutremurul urmat de tsunami este Tohoku, din nordul Japoniei, acolo unde se afla cele mai "lovite" prefecturi: Miyagi, Iwate si Fukushima. In total, cele trei prefecturi au 5,6 milioane de locuitori, adica 4% din totalul la nivel national.

In afara de medicamente, de maxima necesitate sunt si alimentele, bauturile si articolele de igiena. In conditiile unei economii la carburanti si electricitate, consumatorii se orienteaza spre produse “de rezerva” precum lumanarile sau bateriile, pentru care exista o cerere neasteptat de mare.

Companii precum Panasonic, Fujitsu si Hitachi isi sporesc productia in fabricile locale si cauta stocuri pe pietele externe pentru a le aduce in Japonia. Temerile legate de posibilele radiatii emise de centrala nucleara de la Fukushima au dus la o crestere si apoi la un deficit de pastile de iodura de potasiu. In contextul in care s-au descoperit urme de radiatii in apa de la robinet din Tokyo, cererea pentru apa imbuteliata a dus la scaderea stocurilor in supermarketuri si chiar in magazinele de cartier.

Unii producatori au facut donatii sub forma de bani sau produse pentru a evita crearea de goluri in aprovizionarea populatiei care a supravietuit cutremurului si tsunamiului. Printre acestea se numara mari nume pe piata globala, precum Panasonic, Coca–Cola si Procter & Gamble. Producatorii au impulsionat furnizarea de produse-cheie, de la alimente preparate, pana la cereale pentru micul-dejun si articole pentru igiena. Pe termen scurt si mediu, retelele logistice si restul infrastructurii vor trebui reabilitate, ceea ce va impacta din nou procesul de furnizare a marfii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri