3 / 11

O inovatie pentru viata: spuma de oxigen

Cand o persoana nu poate inspira suficient oxigen prin plamani, de obicei survine decesul. Fiecare dintre celulele umane are nevoie de oxigen pentru a supravietui si, atunci cand nu exista suficient in jurul acesteia inceteaza sa existe, scrie Business Insider.

O substanta inovativa, denumita spuma de oxigen, si dezvoltata de Dr. John Kheir, cercetator si specialist in interventii de urgenta de la Spitalul de Copii din Boston si echipa sa, ar putea prelungi capacitatea organismului de a supravietui in conditiile unor plamani neoperationali prin furnizarea de oxigen direct in sange. Spuma este creata incadrand particule mici de oxigen cu un strat de molecule grase pentru a forma bule de dimensiuni reduse utilizand unde ultrasonice in laborator. Spuma contine pana la 90% oxigen.

Aceasta inventie reprezinta o noua abordare in medicina de urgenta. Efectul nu dureaza pentru totdeauna, insa. Spuma trebuie administrata la un interval de 15 minute. De asemenea, spuma nu este similara transplantului de sange, operatiune care necesita ca plamani sa functioneze, cu scopul de a furniza oxigen organismului. Injectie cu spuma ar oferi insa medicilor timp pentru a insera un tub de respiratie sau pentru a conecta pacientul la un aparat pentru respiratie artificiala.

Daca va functiona si in studiile pe animale mai mari, cercetatorii spera ca aceasta spuma sa ajunga in camerele de urgenta, unde ar putea fi folosite in combinatie cu alte instrumente disponibile in prezent. In aceste situatii, cateva minute in plus de oxigen sunt suficiente pentru a salva o viata.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri