2 / 8

6. Israel: nu noi suntem de vina!

Marile puteri (China, Franta, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Germania) si Iranul au ajuns la un acord in noiembrie anul trecut asupra programului nuclear al Teheranului, la Geneva, dupa patru zile de negocieri "dificile", aducand o speranta de iesire dintr-o criza care dureaza de zece ani.

In acelasi timp, remierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a incercat constant sa convinga Statele Unite si Franta sa nu accepte un acord cu Iranul daca regimul de la Teheran nu va prezenta garantii clare ca va renunta definitiv la ambitiile nucleare cu caracter militar. "In privinta Iranului, nu exista doar doua optiuni: un acord sau razboiul. Exista si o a treia optiune: continuarea presiunilor prin sanctiuni. Un acord inadecvat in domeniul nuclear poate conduce la a doua optiune, la un rezultat nedorit", a declarat Netanyahu.

De asemenea, in decembrie 2013, Israelul a criticat vehement acordarea, de catre ONU, a statutului de stat observator Palestinei. Conform unui oficial israelian, statul evreu isi rezerva dreptul unor masuri suplimentare, in conformitate cu "interesele strategice". Activitatile israeliene de colonizare constituie unul dintre obstacolele principale in procesul de pace cu palestinienii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri