6 / 7

Martie 2014

Presedintele rus Vladimir Putin neaga orice implicare rusa, pe 4 martie. is apreciaza ca "nu este necesara pentru moment" o interventie militara chiar daca Moscova isi rezerva dreptul de a recurge la "toate mijloacele" pentru a-si proteja cetatenii. In 6 martie, Parlamentul Crimeei ii cere lui Putin alipirea peninsulei la Rusia si anunta un referendum 10 zile mai tarziu. SUA si UE adopta sanctiuni economice si diplomatice impotriva Rusiei.


Potrivit Berlinului, partea politica a Acordului de Asociere cu Kievul ar putea fi semnata la summitul UE din 20-21 martie. Presedintele Putin considera, pe 9 marti, ca "masurile" luate de autoritatile Crimeei respecta "dreptul international", iar pe 11 martie: Parlamentul regional al Crimeei adopta o "declaratie de independenta". In 12 martie, presedintele american Barack Obama il primeste pe premierul ucrainean la Casa Alba.


Ulterio, cancelarul german Angela Merkel il avertizeaza pe Vladimir Putin, pe 13 martie, impotriva gravelor consecinte economice si politice pe termen lung pe care le-ar avea de suportat Moscova in cazul continuarii actiunii in Ucraina. Tatarii din Crimeea fac apel la boicotarea referendumului si cer interventia NATO.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri