3 / 11

China

China reprezinta un aliat istoric al Rusiei si membru permanent ca si aceasta al Consiliului de Securitate al ONU. Cu toate acestea, Beijingul a reactionat la evenimentele recente si sustine integritatea teritoriala Ucrainei. De asemenea, China mentine principiul non-interventiei in afacerile interne ale unei alte tari.


Asadar, criza ucraineana si cotrolul Crimeei de catre fortele ruse reprezinta totusi o dilema pentru Beijing, pentru ca s-a vazut prins intre sustinerea obisnuita acordata Moscovei si opozitia traditionala fata de orice interventie militara intr-o tara terta. De asemenea, China vede invazia si anexarea de Crimeei de catre Rusia drept un precedent periculos pentru regiunile care si-au cautat mult timp independenta fata de ea insasi, cum ar fi Tibet.


In schimb, China poate continua sa stea pe marginea conflictului fara sa ofere sprijin si nici sa denunte actiunile lui Putin, ori in mod tacit sa fie favorabila Rusiei. Ramane de vazut insa daca va sustine industria rusa prin importuri mai mari de titei in contextul in care Rusia isi "alunga" clientii europeni. Decizia Chinei va sustine indirect sau va sista actiunile Rusiei in Ucraina.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri