4 / 12

Pakistan - pozitia 4

Scorul obtinut de Pakistan in topul tarilor cu cel mai mare risc pentru afaceri este de 66,7 puncte procentuale. Persistenta conflictelor la granita tarii, dar si provocarile in ceea ce priveste securitatea afecteaza toate aspectele vietii in Pakistan si reprezinta piedici in calea dezvoltarii economice.


Mai mult, economia tarii a fost afectata de cresterea preturilor pentru petrol si mancare la nivel global, dar si de inundatiile din 2010 si 2011, care au avut un impact sever asupra sectorului financiar. Dupa ce si-a revenit in urma crizei financiare globale din 2008, PIB-ul Pakistanului a crescut cu 3,8% in anul fiscal 2009-2010, insa in urma unor daune de 10 miliarde de dolari cauzate de inundatiile din 2010, cresterea a incetinit la 2,4% in anul fiscal 2010-2011. Deficitul fiscal a ajuns la 8% din PIB, de doua ori mai mult fata de estimari.


In plus, cheltuielile bugetare alocate sanatatii si educatiei sunt printre cele mai scazute din regiune, reprezentand doar 2% din PIB. De asemenea, nivelul saracii si inegalitatea in ceea ce priveste conditiile de viata continua sa creasca.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri