1 / 12

Venezuela - pozitia 1

Scorul obtinut de Venezuela in ceea ce priveste gradul de risc pentru afaceri este de 76,1 puncte procentuale, tara sud-americana fiind considerata cea mai riscanta pentru investitii din totalul celor 43 de piete emergente analizate.


Venezuela este o tara bogata in resurse naturale, avand cele mai mari rezerve de petrol din America Latina. Cu toate acestea, criza politica survenita dupa moartea presedintelui Hugo Chavez, dar si schimbarile din mediul economic, prin nationalizarea mai multor companii private din sectoare precum cel bancar, al telecomunicatiilor, hidrocarburilor sau metalurgiei, au determinat o anumita instabilitate, potrivit datelor furnizate de Banca Mondiala.


PIB-ul a crescut cu 5,6% in 2012, insa cresterea a incetinit la 1,4% in 2013 si este de asteptat sa fie una negativa in urmatorii doi ani.


Dezvoltarea economica a Venezuelei este in primul rand amenintata de fluctuatiile preturilor pentru petrol la nivel global, avand in vedere ca vanzarea acestei resurse reprezinta 96% din totalul exporturilor si genereaza aproape jumatate din venitul fiscal al tarii.


In urma unei politici fiscale dure, inflatia a ajuns la 56,3% in 2013, cea mai inalta de pe continent.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri