3 / 8

Criza datoriilor din Grecia

Ca si pana acum, guvernul elen va adopta doar masuri suficiente pentru a beneficia de fonduri, dar intregul program de reforme si plati va fi amanat. Din cauza alegerilor care au avut loc in luna septembe, Atena a amanat, deja, o serie de reforme si, drept urmare, creditorii vor intarzia evaluarea acestora si platile de bani (ambele initial programate la jumatatea lui octombrie).


Creditorii ar putea, probabil, sa ofere politicienilor greci ceva timp suplimentar pentru a veni cu un program de guvernare si un plan de reforme. Cu toate acestea, guvernele din Europa de Nord, inclusiv Germania, Olanda si Finlanda, au investit capital politic semnificativ in aprobarea planului de salavare elem si au promis o presiune constanta asupra Atenei. Acest lucru inseamna ca, desi creditorii vor avea rabdare cu Grecia, presiunea va reveni pana la finele anului.


Un alt jucator, FMI, va fi influentat de intarzierile elene cu privire la reforme. In functie de evolutiile acestora, FMI va decide daca sa participe sau nu la programul de finantare. Guvernul grec va insista pentru reducerea datoriilor, dar nici creditorii nu vor face o miscare in acest sens. Discutiile pe aceasta tema vor lua startul curand, dar nu se vor finaliza inainte de 2016.


Desi, Grecia cunoaste, in prezent, un calendar facil de scadente, dupa rambursarile substantiale catre Banca Centrala Europeana in iulie și august, cu cat aplicarea refomelor va fi intarziata mai mult si platile amanate, in consecinta, cu atat temerile cu privire la Grexit si frictiunile politice din Germania ar putea escalada, noteaza analistii Stratfor.


Grexit / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri