4 / 8

Schimbari politice in Europa de Est

Al patrulea trimestru va fi foarte important pentru cele mai mari doua tari din Europa Centrala si de Est: Polonia si Romania, noteaza Stratfor. Polonia va organiza alegeri generale in luna octombrie, ceea ce ar putea duce la infrangerea guvernului favorabil afacerilor. Daca opozitia nationalista va prelua conducerea tarii, o parte dintre politicile puse in aplicare de catre administratia anterioara ar putea fi modificate.


Taxele pentru sectorul bancar ar putea creste, iar varsta de pensionare redusa. Cu toate acestea, schimbarile politice interne nu vor modifica in mod substantial si politica externa a Poloniei, care va continua sa se bazeze pe statutul de membru UE si NATO si o pozitie ferma fata de Rusia.


In ceea ce priveste Romania, aceasta se va confrunta, de asemenea, cu turbulente politice. Prim-ministru Victor Ponta se va afla sub presiune din partea opozitiei sa demisioneze. In acelasi timp, Victor Ponta se va lupta sa obtina sprijin din partea propriului partid. Dar, asa precum in Polonia, frictiunile politice interne nu vor afecta prioritatile politicii externe a tarii, care implica mentinerea unor legturi stranse cu Statele Unite si NATO.


In timp ce evolutiile politice pot impiedica Polonia si Romania de a face progrese substantiale in relatiile bilaterale, Varsovia si Bucuresti nu vor renunta la acest lucru.


Sursa foto: Mediafax

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri