5 / 6

Nici bancile nu mai sunt ce au fost

2016 va fi anul in care va fi pus in functiune un proiect fara precedent la nivelul Uniunii Europene, ca raspuns la criza financiara. Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezolutie (MUR) va forma, impreuna cu Directiva de instituire a unui cadru pentru redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a intreprinderilor de investitii (Directiva BRR), noua viziune institutionala in materia rezolutiei bancare la nivelul Uniunii Europene.


Astfel, de la 1 ianuarie, BCE ca autoritate de reglementare va beneficia de noi puteri "zdrobitoare" de a inchide bancile insolvabile sau subcapitalizate, sa actioneze procesul de "bailing in", chiar cu emisiunile de obligatiuni de rang inalt sau din banii deponentilor mari daca este nevoie, cu menirea de a elimina bancile "zombie". Dar, aceste transferuri brutale de avere, de la o clasa la alta, va provoca furtuni politice, urate de catre guvernele locale.


In Portugalia, guvernul a optat, totusi, pentru un alt plan de salvare finantat din banii contribuabililor, mai degraba decat sa lase clientii de retail cu depozite sa inregistreze pierderi, pentru ca nu au citit cu atentie cuvintele scrise cu litere mici de pe contractele de produse de investitii, despre care au crezut ca erau depozite (si, prin urmare, asigurate), dar s-au dovedit a fi datorii subordonate. Cu noul mecanism de Rezolutie, depozitele vor fi la fel de sigure ca si activele in care bancile investesc. In cazul Italiei, de exemplu, acest lucru inseamna un volum al creditelor neperformante echivalent cu peste 20% din PIB si alti 400 miliarde de euro in obligatiuni emise de un guvern care se afla pe o cale lenta spre faliment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri