3 / 6

Care sunt sansele iesirii UK din UE?

Un vot favorabil Brexit nu va insemna ca de vineri, Marea Britanie si-a incheiat socotelile cu calitatea de membru in Uniunea Europeana. Un detaliu mai putin mentionat cu privire la viitorul referendum ramane totusi un aspect cheie in toata aceasta campanie pro sau contra Brexit. Parlamentul britanic nu este obligat legal sa dea startul procedurilor pentru Brexit, chiar daca electoratul voteaza pentru acesta. Respectivul referendum are caracter doar consultativ si, teoretic, ar putea fi ignorat in totalitate de catre Parlamentul britanic.


Doar Groenlanda (dupa ce a obtinut autonomia de la Danemarca) si Algeria (odata cu independenta fata de Franta) au parasit pana acum blocul european, iar, in prezent, singura cale legala de a iesi din UE este prin articolul 50, inserat in Tratatul de la Lisabona in 2009. Activarea acestui articol ar permite unei tari un interval de doi ani pentru a isi negocia conditiile unui exit, din momentul in care notifica UE intentia. Un vot favorabil Brexit nu reprezinta acea notificare formala, desi majoritatea alegatorilor ar putea considera ca iesirea din UE se va realiza imediat.

Brexit sau nu chiar...


Dar, odata ce articolul 50 din Tratatul de la Lisabona este invocat, negocierile nu se pot intinde dincolo de perioada de preaviz de doi ani, ceea ce ar lasa putine mutari disponibile Marii Britanii in a isi negocia independenta de UE. Tocmai de aceea unii parlamentari britanici pro- Brexit propun invocarea articolului 50 abia din 2018, potrivit Brusiness Insider. Se poate considera, ca la un moment dat in cei doi, sub "presiunile" despartirii de UE, guvernul britanic sa propuna un nou referendum care sa inverseze decizia. Astfel, daca, de exemplu, acordul oferit de UE va fi nefavorabil pentru Marea Britanie, nimic nu ar putea impiedica guvernul britanic sa recurga la o campanie pro- UE, cu ocazia unui al doilea referendum in Marea Britanie.


Foto: Shutterstock / Claudiu Divizia

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri