5 / 6

Ce se va intampla cu UE in contextul unui vor favorabil Brexit?

Discutia cu privire la Brexit a trecut rapid de la avertizari cu scenarii fataliste pentru economia britanica si a UE la ireversibilitatea deciziei. Dar, o eventuala despatire nu va fi lina. UE va reactiona asa cum o face la orice criza si a convocat deja un summit de urgenta pe 28 iunie. Imediat dupa Brexit, desi procedurile iesirii din UE a Marii Britanie sau al oricarui alt stat membru sunt trasate in mod clar in tratatele europene, angrenajul politic, intervalul de timp si riscul de a exacerba situatia va crea incertitudine si noi dispute intre sustinatorii Brexit -ului si UE.


"Sunt sigur ca dezertorii nu vor fi primiti cu bratele deschise", a declarat presedintele Comisiei Europene ziarului francez Le Monde. "Marea Britanie va trebui sa accepte sa fie considerata precum o tara terta si nu va fi tratata cu manusi. Daca britanicii vor parasi UE, populatia va trebui sa suporte consecintele. Nu este o amenintare, dar relatiile noastre nu vor mai fi la fel", a spus Jean-Claude Juncker. Seful Comisiei Europene a subliniat astfel un punct de vedere comun intre oficialii europeni, potrivit caruia daca David Cameron pierde campania cu privire la Brexit si spune la summitul din 28 iunie ca Marea Britanie paraseste UE, atunci celelalte state si institutiile europene vor strange randurile si nu vor facilita despartirea.


Discutia cu privire la Brexit a trecut rapid la avertizari cu scenarii fataliste pentru economia europeana, in general, dar cea mai mare amenintare de care se tem oficialii UE este de contagiune. Tensiunile din Marea Britanie cu privire la UE exista si alte state membre, chiar daca acestea se manifesta in moduri si grade diferite. Daca Marea Britanie iese din UE si adopta o politica independenta in anumite zone sensibile si va avea succes, acest lucru va genera un val de reactii politice in tot spatiul comunitar. Exemplul sustenabil al unui Brexit ar putea amplifica forte dezintegratoare si centrigufe in toata Europa.


Foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri