2 / 10

Si un salt la dreapta

Desigur, este evident ca mare parte din discursul lui Trump s-a bazat pe cel mai mic numitor comun, nationalismul, si nu trebuie sa fii expert ca sa-ti dai seama de o trecere brusca catre dreapta in spectrul politic american ce va avea repercusiuni enorme pe scena internationala.


Atractia pentru discursul lui Trump manifestata de o mare parte dintre sustinatorii sai ferventi a facut ca chinezii, mexicanii, europenii (in cele din urma a militat pentru Brexit in momentul in care a inteles ce insemna de fapt Brexit) si multi altii sa devina tinte, pe masura ce trecerea catre protectionism se inteteste.


De fapt, abia daca exista vreo natiune care sa fi scapat de limba ascutita a lui Trump, cu exceptia stranie a rusilor (mai multe despre asta, mai tarziu), pe masura ce mantra „America prima” i-a facut sa rada necontrolat, iar minoritatile au devenit stresate de directia unei tari fondate pe imigratie si principiile „creuzetului” (melting pot).


Ce semnifica aceasta zdruncinatura spre dreapta? Ne putem astepta, cel putin, la ridicarea unor bariere de tarife ca o oglindire a acelui zid mexican si o intoarcere spre interior a politicii externe americane ceea ce lasa scena politica internationala mai mult la cheremul altor jucatori geopolitici mari precum Rusia si China.


In cel mai rau caz, am putea fi martorii unei lovituri de gratie pentru Natiunile Unite cu Trump presedinte. Desi ONU are o istorie cu suisuri si coborasuri si se confrunta cu critici legate de coruptie si ineficienta, a reusit sa tina departe dusmanii inversunati in mare parte a ultimilor 70 de ani.


Avand in vedere ca dispretul Rusiei fata de ONU este mult prea evident, iar China cauta sa-si securizeze pozitia de suprematie in Marea Chinei de Sud, ONU deja se chinuie sa stabileasca o baza comuna in cadrul Consiliului de Securitate. Un presedinte la Casa Alba cu un dispret similar pentru arta compromisului si a negocierii va avea putin timp pentru structurile ONU care, in cele din urma, reprezinta o piatra de temelie a acelui status quo pe care il critica Trump atat de aspru.


Desi aceasta afirmatie pare excentrica, colapsul nefericitei Ligi a Natiunilor din perioada dintre cele doua razboaie dovedeste precedentul. Atunci cand conduce protectionismul, institutiile supra-nationaliste (atentie, UE) sunt supuse unei presiuni imense.


Probabil ca ONU va continua sa supravietuiasca unui mandat Trump. Dar eficienta sa va fi probabil deteriorata grav de o victorie a lui Trump.


Cota de probabilitate: saltul zdruncinat spre dreapta este o certitudine (9/10), insa un ONU slabit va supravietui. Notam destramarea finala a celei din urma cu 2/10 sanse.


Gino Santa Maria / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri