4 / 10

QuItaly

Este poate putin simplist sa facem comparatie intre referendumul din Italia de pe 4 decembrie si votul Brexit, dat fiind ca primul este despre o reforma constitutionala, nu este un vot direct legat de statutul de membru UE.


O infrangere pentru efortul primului ministru Matteo Renzi catre un vot „Da” va fi, insa, o lovitura puternica pentru pro-european si mai mult ca sigur acesta va demisiona, o alta zdruncinatura catre extreme si, de asemenea, un atac impotriva ideii supra-nationale ce a sustinut Europa din 1945 si care se intrupeaza in UE si moneda comuna.


O infrangere a lui Renzi va duce aproape sigur la o noua runda de alegeri si la oportunitatea ca miscarea populista M5S (MoVimiento 5 Stelle – Miscarea de Cinci Stele) din Italia sa dea o lovitura decisiva pe frontul nationalist.


O victorie a lui Trump va hrani discursul anti-sistem si va deschide si mai larg usa pe care scrie ca totul e posibil. O pierdere a lui Renzi va avea un efect de domino dupa Brexit si va pune o si mai mare presiune pe Bruxelles care deja incearca sa faca fata unui baietel obraznic din colt.


Gandul ca ar putea sa aiba de-a face cu doi la un moment dat este aproape prea mult pentru cei asemenea lui Donald Tusk, iar acestia se vor ruga pentru o victorie a lui Renzi, o victorie ce va avea mai multe sanse daca Trump nu reuseste.


Cota de probabilitate: 7/10 daca Trump castiga, dar 3/10 daca Clinton reuseste. Nu este legata inextricabil, dar alimenteaza intregul discurs anti-status quo.


Per Bengtsson / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri