2 / 11

Evenimente importante 2016: Criza refugiatilor

Criza refugiatilor in Europa a aparut in urma conflictelor inregistrate in tarile din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, nivelul de saracie si al incalcarii drepturilor omului din aceste state.

Un moment reprezentativ al declansarii acestei crize il reprezinta episodul din 2015, cand cel putin 5 vapoare avand la bord cica doua mii de imigranti s-au scufundat in Marea Mediterana. Acest eveniment tragic s-a soldat cu peste 1.200 de victime.

In anul 2016, aproape 7.200 de migranti si refugiati au murit sau au fost dati disparuti de la inceputul anului, majoritatea pe Marea Mediteraneana, in crestere cu 20% fata de 2015, potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratii. Dintr-un total de 7.189 de morti sau disparuti inregistrati pana in luna decembrie, 4.812 au murit incercand sa traverseze Marea Mediteraneana pentru a ajunge in Italia, Grecia, Cipru si Spania.

Astfel, 20 de persoane au murit in medie pe zi, iar bilantul total ar putea sa creasca pana la sfarsitul anului. Traversarea Marii Mediteranene, la care au recurs aproape 360.000 de persoane de la inceputul anului, ramane cel mai periculos itinerar, cu peste 60% din disparitii.

Organizatia Internationala pentru Migratii mai anunta ca numarul deceselor migrantilor a crescut si in alte parti ale lumii, mai ales in Africa de Nord si in Africa australa, in America Centrala si Latina, dar si la frontiera dintre Mexic si Statele Unite. Pe de alta parte, directorul agentiei Uniunii Europene pentru protectia frontierelor externe a anuntat ca aproximativ 350.000 de migranti au sosit anul acesta in UE.

Fabrice Leggeri, directorul Frontex, a declarat pentru cotidianul Ruhr-Nachrichten ca aproximativ 180.000 de persoane au sosit prin Turcia si prin partea de est a Marii Mediterane, iar 170.000 pe ruta din Libia si Egipt. Este vorba despre o scadere foarte importanta fata de 2015, cand in Europa au sosit peste un milion de oameni. Leggeri a declarat ca acordul dintre UE si Turcia a redus numarul migrantilor care vin din Est, insa migratia dinspre Africa de Nord a crescut cu 30%.

Sursa foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri