5 / 6

Victoria lui Erdogan, contestata

Pe 16 aprilie, presedintele Erdogan obtine o victorie la limita in referendumul cu privire la reformarea Constitutiei care-i consolideaza in mod considerabil puterile. Tabara ”nu” obtine o victorie in primele cele mai importante trei orase din tara - Istanbul, Ankara si Izmir.


Opozitia contesta imediat rezultatul, denuntand ”manipulari” in cursul scrutinului. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Consiliul Europei (CoE) si Uniunea Europeana (UE) suspecteaza nereguli.


La 9 iulie, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, opozitie) Kemal Kiliçdaroglu isi incheie cu o adunare la care participa cateva sute de mii de oameni, la Istanbul, ”Marsul pentru dreptate”, in care a plecat de la Ankara, pe 15 iunie, in semn de protest fata de incarcerarea unui ales din formatiunea sa.


El condamna puciul esuat si critica epurarile operate in cadrul starii de urgenta, pe care le denunta drept o ”lovitura de stat civila”. ”Am marsaluit pentru ca noi ne opunem regimului unui singur om”, a spus el.


Sursa foto: thomas koch / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri