2 / 5

De la 40.000 de dolari la 1,9 milioane

Pentru Obama, lucrurile au evoluat treptat. In 1990, Obama era deja destul de celebru - primul presedinte de culoare al prestigioasei Harvard Law Review - pentru ca editura Simon & Schuster din New York sa-i ofere un contract "cu sase cifre" pentru a-si scrie autobiografia. Singura problema era ca Obama era mult prea ocupat sa isi termine studiile de drept pentru a mai avea timp sa scrie aceasta carte, iar contractul a fost in cele din urma anulat.

Pe vremea cand Obama termina de scris "Visuri de la tatal meu" (Dreams from my father), publicata de Times Books in 1995 - avansul primit a fost de numai 40.000 de dolari. In 2004, Obama, ajuns deja senator de Illinois si candidat pentru Senatul american, a fost ales principal orator la Convetia nationala democrata, iar cartea se epuizase deja in librarii.

Cand a ajuns la Washington, principalul sau venit nu era numai salariul de 169.300 de dolari al unui senator. Cu doua saptamani inainte sa depuna juramantul, Crown Books a anuntat ca a semnat cu Obama un contract in valoare de 1,9 milioane de dolari pentru trei carti.

Cartea "Indrazneala de a spera" urca in topul bestseller-urilor, iar "Visuri de la tatal meu" era reeditata - Obama a devenit un om bogat. Dar, ca si McCain, a avut o mana de ajutor. Inainte de contractul cu Crown, Obama isi schimbase agentul inlocuindu-l cu Robin Barnett, un avocat din Washington care mai negociase si contractul de 4,5 milioane de lire al lui Tony Blair cu Random House, cu un an in urma. A fost o miscare calculata, care se poate totodata sa fi fost cruciala pentru succesul lui Obama la Casa Alba.

Pentru apropiatii Washingtonului aceasta miscare nu a fost nici pe departe surprinzatoare. "Nimeni nu jongleaza mai bine cu sistemul decat Bob Barnett", spune Peter Osnos, un fost jurnalist de la Washington Post si presedinte al Times Books in momentul in care s-a incheiat intelegerea pentru "Visuri de la tatal meu".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri