Telecomunicatiile si companiile de stat - Marii absenti de la Bursa
Capitalizarea BVB in PIB – Printre cele mai mici cifre din regiune
Cum ar fi aratat bursa cu acesti emitenti?
Solutiile – cand si cum?
Ingredientele unei retete de succes in piata de capital
4 / 6

Solutiile – cand si cum?

In ce priveste solutia privind eliminarea acestei probleme - listarea unor companii puternice- specialistii nu sunt deloc optimisti.

„Este putin probabil sa vedem la cota companii romanesti mari in urmatorii doi ani. Experienta practica ale marilor piete de capital ne arata ca asemenea IPO-uri au loc doar pe un trend bulish”, spune Lupsan.

Asta nu insemena ca in urmatorii ani nu se mai poate face nimic. Avem o piata a bondurilor subdimensionata, iar oportunitatile sunt imense in aceasta zona. Nu avem short-sellingul si poate ca este timpul sa-l promovam. Avem titluri de stat listate la BVB dar nu suntem capabili sa le promovam suficient in randul investitorilor.

„Chiar daca traversam o perioda de criza, pe piata de capital se pot face multe lucruri care sa ne apropie semnificativ de dimensiunea pietelor invecinate”, a mai spus el.

Insa, revenind la nevoia de emitenti de calibru, lipsa de comunicare intre brokeri si companii este esentiala. Daca pana acum, firmele mergeau la banca pentru a optine finantare, contextul din ultimii ani a redus foarte mult accesul la resurse bancare ieftine.

„Orice criza are un punct de final si sper ca acel punct sa aduca o schimbare semnificativa de perceptie in randul actionarilor majoritari privind posibilitatea listarii afacerilor proprii la BVB pentru a beneficia de toate avantajele oferite pe imaginea unei companii publice. Si noi, brokerii, sa fim mult mai constienti ca merita sa ne alocam timpul si resursele pentru a identifica aceste companii si actionarii lor pentru ai promova pe piata de capital”, recomanda Lupsan.

Pe de alta parte, Andreea Gheorghe este de parere ca urmatoarele listari la Bursa ar trebui sa vina de la stat, succesul lor reprezentand un exemplu pentru mediul privat.

„Un inceput bun au fost listarea Transelectrica si cea a Transgaz, insa acestea au fost urmate de o criza de proportii pe bursa. Aceasta nu a lasat timp pentru o dezmortire a bursei autohtone, si multe companii private, care chiar daca si-au anuntat intentia, au renuntat la planurile de listare. Criza a surprins bursa din Romania pe entuziasm atat din partea investitorilor, doritori de companii noi la bursa, cat si din partea companiilor, care incepusera a se gandi la listare. Din pacate, demersurile pentru dezvoltare au fost oprite de un lung trend de scadere pe bursa, ceea ce a crescut aversiunea pentru risc a investitorilor si au tinut departe companiile ce intentionau a se lista”, explica analistul.

Din pacate, insa, in ecuatia listarilor importante mai exista o necunoscuta – stabilizarea evolutiilor. „O companie se va lista pentru a gasi avantaje de finantare. In acest moment, aceste avantaje nu exista, insa lucrurile probabil ca se vor schimba in timp”, conchide Andreea Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri