Short-selling, cea mai arzatoare dorinta
Exemple de instrumente esuate
Avem garantia succesului unor produse financiare noi?
Cum vor fi primite instrumentele in piata
3 / 5

Avem garantia succesului unor produse financiare noi?

Bursa are experienta titlurilor de stat si a derivatelor care, dupa implementare, nu au avut nici pe departe succesul scontat. Avem siguranta ca nu se va repeta experienta si in cazul unor alte produse?

„Intr-adevar, succesul acestor produse nu a fost cel scontat initial, dar usor, usor vedem ca ele isi regasesc locul in activitatea investitorilor. Se fac pasi mici, dar pana la urma aceasta este realitatea. Nu ne putem astepta ca la implementarea unor instrumente de care piata are nevoie teoretic, succesul sa fie imediat, deoarece nu avem momentan o baza mare de investitori activi”, crede brokerul Prime Transaction.

Insa, odata cu cresterea numarului de investitori si dezvoltarea bursei, aceste intrumente isi vor dovedi utilitatea si se vor indrepta catre succes.

„E nevoie de timp, exact ca si in cazul situatiei generale din Romania, deoarece bursa reflecta fidel conjunctura din tara”, a mai spus el.

Rolul Bursei intr-o economie de piata este acela de a se constitui intr-o sursa de capital pentru organizatiile deja existente sau pentru start-up-uri, pe de o parte, si ca o sursa de diversificare a oportunitatilor de investitie pentru cei care au capital, pe cealalta parte, crede Andrei Ciubotaru (foto), senior broker la Tradeville (fosta Vanguard).

In opinia sa, ca organizare, structura si tipuri de instrumente tranzactionate, Bursei de Valori Bucuresti nu ii lipsesc detalii importante.

”Perceptia de sub-dezvoltare asociata BVB-ului este o consecinta a cadrului macroeconomic al economiei romanesti din ultimii 10 ani. Aceasta ultima decada a fost caracterizata de o invazie a capitalului strain care a acaparat o mare parte a factorilor de productie autohtoni, o explozie a sistemului bancar care a oferit capital de imprumut la costuri foarte mici din punct de vedere istoric (LIBOR-ul pentru dolari a inregistrat decada cu cel mai mic nivel mediu din intreaga istorie a existentei dolarului american), iar putinele start-up-uri ale antreprenorilor romani au beneficiat de finantarea structurilor de tip private-equity (care la randul lor se finantau de pe pietele de origine la costuri scazute la nivel istoric)”, explica el.

Acesti trei factori au impiedicat BVB sa se constituie intr-o sursa de capital pentru actorii din economia reala, ajungandu-se ca emitentii listati sa nu fie foarte reprezentativi pentru peisajul din economia reala.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri