Short-selling, cea mai arzatoare dorinta
Exemple de instrumente esuate
Avem garantia succesului unor produse financiare noi?
Cum vor fi primite instrumentele in piata
4 / 5

Cum vor fi primite instrumentele in piata

Deja s-a inceput implementarea unor produse, iar BVB lucreaza in continuare pentru a crea cat mai multe instrumente pentru a veni in sprijinul investorilor.

De exemplu, introducerea market-maker-lui pe perechea de derivate EURO/RON este un exemplu care a creat lichiditate.

„Probabil, in urmatorul an vom vedea din ce in ce mai multe initiative implementate, dar ramane in continuare problema lipsei de investitori, aceasta fiind una dintre cele mai complicate situatii de rezolvat, deoarece riscam sa avem forme fara fond”, spune Necula.

Dar mai planeaza o intrebare: sunt investitorii suficient de maturi ca sa poata exploata astfel de produse?

Specialistii spun ca daca se va incepe cu produse simple si casele de brokeraj vor insista pe campanii de educare bursiera, investitorii se vor convinge de avantajele si oportunitatile pietei de capital.

„Cred ca va trece o perioada destul de lunga de timp pana cand astfel de produse vor fi exploatate la o capacitate adecvata”, a conchis Necula.

Gabriel Aldea crede ca introducerea unor produse si instrumente noi la BVB nu va avea un impact imediat, asa cum s-a vazut si cu titlturile de stat sau cu derivatele, dar vor constitui premisele pentru o dezvoltare ulterioara.

„Pasi in directia diversificarii produselor si instrumentelor noi s-au facut si in trecut, insa ritmul introducerii lor a fost unul foarte, foarte lent. Ultimii doi ani au adus, odata cu aparitia crizei financiare mondiale, pe langa o sumedenie de aspecte negative si un element pozitiv, fiind resimtita o implicare mai sustinuta din partea unor institutii ale pietei de capital, cu o mentiune aparte pentru Bursa de Valori si Depozitarul Central. Eforturile acestora vor trebui insa sa fie sustinute in continuare, decalajul fata de piete vecine precum cele din Ungaria, Cehia sau Polonia fiind foarte mare”, a explicat Aldea.

Din partea publicului investitor, BVB s-a confruntat cu un mediu economic care oferea venituri in crestere in paralel cu o crestere a pretului activelor si cu o abundenta a ofertelor de creditare la costuri foarte tentante.

„In aceste conditii de boom economic prelungit, ideea de investitie a pierdut mult teren in fata ideii de acumulare de active. Din acest motiv principal (secondat de alte cateva motive secundare de imagine specific romanesti) industria de asset-management a ramas la un nivel de sub-dezvoltare raportat fata de tarile dinspre Centrul Europei”, explica Andrei Ciubotaru.

Asadar, el considera ca piata de capital romaneasca se va dezvolta in ritmul in care se vor acoperi discrepantele din mediul economic romanesc, iar diversificarea in cadrul tipurilor de instrumente deja existente se va petrece pe masura ce actorii din mediul economic vor renunta la dependenta in prea mare grad de linia de finantare bancara.

Afla care sunt principalele probleme ale pietei de capital semnalate de managerii de fonduri


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri