Problemele pietei de capital
Cum se implica CNVM in maturizarea pietei
Solutii pentru sustinerea pietei, pe timp de criza
Comunicarea intre actorii pietei – o problema?
4 / 5

Comunicarea intre actorii pietei – o problema?

In articolele precedente, managerii de SSIF si seful Asociatiei Investitorilor spuneau ca resimt o problema in comunicarea cu institutiile pietei.

CNVM spune ca sunt deschisi dialogului si comunicarii, in scopul dezvoltarii pietei de capital autohtone.

„C.N.V.M. publica pe site-ul propriu toate proiectele de norme, in vederea primirii de observatii si propuneri, sau in anumite cazuri organizeaza dezbateri publice pe marginea acestor proiecte. Din pacate, reactiile primite de la cei carora li se adreseaza aceste norme sunt de multe ori nesemnificative sau tardive”, spune Anghelache.

In plus, presedintele CNVM sustine ca se intampla ca intermediarii sau cumparatorii potentiali ai acestora sa solicite intalniri informale anterior depunerii unei cereri oficiale prin care sa solicite opinia cu privire la documentatia ce trebuie sa insoteasca cererea respectiva sau cu privire la pasii pe care trebuie sa-i parcurga pentru a obtine o anumita autorizare/aprobare, ceea ce este benefic.

„Un rol deosebit de important ar trebui sa il aiba Asociatia Brokerilor a carei contributie la introducerea unor noi mecanisme sau produse bursiere se face simtita mai mult vocal, in presa, fara a apela la o abordare constructiva prin initierea unor analize de impact, luarea in considerare a tuturor opiniilor formulate de intermediari si apoi luarea in considerare a pozitiei CNVM, inainte de exprimarea publica si unilaterala a parerilor unei persoane sau a unui grup restrans de intermediari”, a mai declarat Gabriela Anghelache.

In plus, seful arbitrului pietei sustine ideea ca slaba cultura investitionala la nivelul populatiei si al companiilor nationale cu privire la rolul, functiile si mecanismele proprii pietei de capital este o problema importanta a pietei de capital locale.

„Astfel, ar fi binevenita initierea unor programe comune cu entitatile pietei pentru promovarea acesteia cu scopul de a atrage noi emitenti sau investitori”, explica ea.

Managerii de SSIF consultati de Wall-Street
spun ca legislatia bursiera in vigoare a devenit europeana si a realizat progrese, insa operativitatea si rapiditatea masurilor sunt o problema.

„Perfectionarea legislatiei aplicabile pietei bursiere si a procedurilor aferente pentru imbunatatirea activitatii si facilitarea atingerii obiectivelor fundamentale mentionate in Statutul CNVM se poate realiza prin asigurarea convergentei functionale si operationale cu dinamica generala a pietei financiare. Cu titlu de exemplu, putem aminti reglementarea regimului tranzactiilor de tip OTC si a regimului aplicabil in cazul unor noi instrumente financiare, de tipul certificatelor de depozit de marfuri, certificatelor de carbon si certificatelor de emisii cu efect de sera”, explica Anghelache.

Ea a mai spus ca, daca afirmatiile intermediarilor se refera la reactia CNVM cu privire la respectarea legislatiei masurile adoptate sunt graduale de la atentionare, avertisment, pana la amenda si chiar initierea unor proceduri judiciare, inseamna, in opinia sa, scurgerea unui interval de timp deloc neglijabil.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri