“Este nevoie de personal calificat”
Standardele de calitate ar trebui ridicate
Criza va rezolva o parte din probleme
In 3 ani, piata se va apropia de media din regiune
3 / 5

Criza va rezolva o parte din probleme

Criza va rezolva o parte din problemele pietei de capital. Simionescu se astepta la o triere a personalului SSIF-urilor, emitentilor si operatorilor, la o schimbare a mentalitatii si o educare a investitorilor.

”Competetia pe ce a mai ramas si calitatea sa va ridica standardele. Ma astept ca foarte multi jucatori sa vina cu o calitate imbunatatita, pentru ca in perioada de criza s-au reasezat afacerile, s-au regandit proiectele. La terminarea crizei, cei ce vom supravietui vom iesi mai puternici si mai buni. Ceilalti vor disparea.”

Si in criza din 1998-1999 a existat o astfel de triere. Din cei peste intermediari prezenti pe piata, au ramas mai putin de 100, majoritarea ecistand si astazi.

Simionescu nu accepta teoria conforma careia piata este prea mica pentru atatia jucatori. “Cata vreme permite, este loc pentru toti. Avem multe de facut, inca 30 de ani de acum inainte, ca sa facem totul cum trebuie. Nu e nimeni in plus, cata vreme isi inteleg rostul si meseria”.

In opinia sa, piata inca nu si-a indeplinit rolul de baza: acela de a oferi finantari rapide si ieftine pentru companii. “Pana nu vom intelege ca acesta este rolul ei de baza, nu vom reusi sa atragem alti emitenti. Noi le cerem sa fie transparenti. Pentru ce? Pentru niste speculatori?”.

Managerul Vienna Investment spune ca a adoptat intodeauna strategia lui Warren Buffet: a devenit partener cu compania, prin plasamente pe termen lung, daca are incredere in management si sunt transparenti si echidistanti.

“Din acest unghi, intermediarii ar trebui sa educe managementul companiei, pentru ca la romani, cultura financiara este redusa. Nici statul nu s-a implicat in dezvoltarea unor programe de imbunatatire a acesteia. Vrem piata matura, dar nu facem nimic in aceasta directie”, sustine el.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri