2 / 4

Gradul de toleranta la risc al asiguratorilor este extrem de scazut

WS.ro: O alta situatie este atunci cand asiguratorul interzie nejustificat plata despagubirilor, desi are o obligatie contractuala. Ce facem in acest caz?

M.B.:
Putem vorbi de intarziere in conditiile in care obligatia de plata este recunoscuta de asigurator, in caz contrar corbim de refuz de plata. Intarzierea nejustificata a platii despagubirilor, are o abordare „pasnica”. Se face o notificare catre asigurator, dupa care, in caz de continuare a intarzierii la plata se poate obtine prin instanta o ordonanta de plata, intr-un timp relativ scurt. E de preferat ca toata operatiunea sa fie condusa de un avocat, deoarece, in functie de clauzele concrete ale contractului, situatia va fi abordata diferit.

WS.ro: In vreme ce europenii cheltuie anual 1.000 euro pentru asigurarile de viata, un roman aloca doar 20 euro pentru aceste produse. Cum poate fi explicata diferenta?


M.B.:
Diferenta aceasta are multiple explicatii. Pe de-o parte vorbim de raportul venit/cost, care e diferit fata de ceea ce se intampla in Europa. Daca apreciem ca venitul mediu net in Romania este de aproximativ 350-400 euro pe luna, adica 4.200-4.800 pe an, in timp ce in tarile dezvoltate din europa venitul mediu net ajunge la aproximativ 1.000-1.300 euro, adica 12.000-15.600 euro pe an, e usor sa ne dam seama de ce un roman nu va ajunge sa cheltuie prea mult pe asigurari.

Pe de alta parte, costul asigurarilor de viata in Romania este mai mare, avand in vedere faptul ca acesta este influentat direct de factorii de risc, mortalitatea si morbiditatea, factori cu un coeficient mare in tara noastra, avand un rol important. Lipsa de educatie a pietei are insa si ea o influenta, romanii nu percep asigurarea ca avand un rol important, chiar daca in realitate, incheierea unui numar mare de asigurari ar duce la scaderea pretului unitar al acestora, prin disiparea riscurilor.

WS.ro: Asiguratorii solicita o deductibilitate similara cu pensiile facultative sau chiar mai mare. Cum pot deveni asigurarile de viata si sanatate mai atractive, in opinia Dvs.?

M.B.:
Fara a fi totusi un specialist in asigurari, prima problema in cazul asigurarilor de viata cred ca o reprezinta riscurile asigurate, sau mai bine spus multitudinea de riscuri neasigurate. Gradul de toleranta la risc al asiguratorilor este extrem de scazut. Dar mai sunt si alte probleme: pretul foarte mare, educatia consumatorilor foarte scazuta, pregatirea agentilor de asigurari in general scazuta, produsele societatilor de asigurare prea inflexibile. Daca s-ar ameliora toate aceste cauze, cred ca asigurarile de viata chiar ar putea deveni mai atractive.

Acum, sunt neconvingatoare pentru clienti. La asigurarile de sanatate, daca vorbim de ele ca element central al asigurarii, mai avem o problema, specifica, inafara costului foarte mare al asigurarii: lipsa medicilor in Romania. Pentru aceleasi costuri, se pot face asigurari de sanatate in afara tarii, iar cei care considera necesara o asigurare de viata si are disponibilitatea financiara a investi in asa ceva, vor alege o asigurare europeana, decat una in tara. Prin urmare situatia cred ca e mai complicata si nu depinde de asiguratori, ci de sistemul de sanatate in Romania.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri