2 / 4

Ce recomanda specialistul in nutritie

In mod comun, se considera ca masa de dimineata este cea mai importanta masa a zilei, care iti asigura energia si sanatatea tubului digestiv. Absenta acestei mese poate conduce la un randament intelectual scazut, la lipsa de enegie, iritabilitate, foame exagerata in a doua parte a zilei sau diverse boli, arata Cristian Margarit (foto), consultant in nutritie si fitness.

"Un om de succes are grija si de propria persoana, nu doar de bunurile materiale pe care le detine. Bineinteles, oamenii de afaceri, fie ei romani sau straini care traiesc in Romania, isi doresc in numar din ce in ce mai mare sa duca un mod de viata sanatos, atat din punct de vedere al alimentatiei, cat si al programului de exercitii fizice. Sunt frecvente programele pentru slabire si cresterea rezistentei la efort, dar si pentru cresterea nivelului energetic si a performantelor mentale. O categorie aparte este reprezentata de cei care urmaresc in special mentinerea starii de sanatate, prevenirea bolilor si intarzierea imbatranirii", explica Margarit, care detine site-ul cu informatii despre fitness si diete Getfit.ro.

Potrivit acestuia, avantajul oamenilor de afaceri este ca au la dispozitie mijloace logistice si financiare pentru a putea manca bine si pentru a face sport in conditii de siguranta.

Totusi, de cele mai multe ori, managerii din Romania nu au suficient timp pentru a lua micul dejun si prefera sa omita aceasta masa a zilei. Faptul ca au un program incarcat si un stil de viata agitat nu poate fi decat in defavoarea lor, mai ales pentru ca alimentatia isi arata beneficiile si in performantele intelectuale, nu doar in sanatate si aspect fizic. In plus, inainte de nutritia sanatoasa este importanta hidratarea, care se face cu apa, inca de la prima ora a zilei.

Cristian Margarit afirma ca pentru orice persoana ar fi folositoare o consultatie cu un specialist in nutritie.

Din punctul sau de vedere, cele mai potrivite alimente pentru dimineata sunt:

- sucul de legume (telina, morcov, sfecla rosie, ghimbir, patrunjel)

- ouale (fierte moi, omleta la cuptor sau ochiuri)

- pateul de ficat natural (facut in casa din ficat de la tara) sau bio

- pestele (somonul proaspat poate fi adaugat la omleta, sardinele pot fi facute pasta)

- iaurtul sau smantana fermentata, branzeturile fermentate

- nucile, semintele de in inmuiate in apa si apoi macinate (care pot fi amestecate in iaurt), semintele de canepa, avocado, masline, unt (bio si din lapte fermentat daca este posibil)

- painea de secara (pentru tartine, spre exemplu)

- fructele (de preferinta fructe de padure)

- quinoa incoltita (o pseudocereala bogata in proteine)

Cerealele procesate, precum fulgii de cereale cu zahar, cornurile, covrigii, dar si mezelurile, dulciurile (cu exceptia gemurilor fara zahar sau fructoza adaugata) si laptele dulce ar trebui evitate, iar cafeaua ar trebui inlocuita cu sucul de legume, care aduce vitamine, minerale, enzime si da energie in mod natural.

"Eventual se poate adauga un ceai negru sau verde. Este dovedit stiintific faptul ca micul-dejun clasic (bogat in carbohidrati cu indice glicemic mare) scade concentrarea, memoria si chiar coeficientul de inteligenta pentru cateva ore. O astfel de masa poate fi utila doar persoanelor cu greutate sub medie sau care fac efort fizic intens (sport de intensitate si durata mare). Folosirea cofeinei pentru a compensa este utila doar in aparenta", conform lui Margarit.

De asemenea, dupa cum sustine el, un regim de viata sanatos ar trebui completat cu vitamine, minerale, antioxidanti si nootropice, suplimente nutritive foarte utile pentru cei care vor sa aiba un randament intelectual maxim.

Nutritia sanatoasa este, in primul rand, o problema de logistica, nu una de vointa sau posesie a unei retete magice. De aceea, consultantul in nutritie si fitness le propune oamenilor de afaceri sa aleaga doua, trei sau patru alimente din lista recomandata de el, pe care le pot consuma fie acasa, fie in trafic sau chiar la birou.

"Le recomand sa isi faca timp si pentru propria sanatate, iar daca acest lucru nu pare sa fie posibil, sa trateze prima masa a zilei asa cum trateaza orice alt job sau proiect: sa planifice in avans si sa delege unei alte persoane achizitionarea si prepararea alimentelor potrivite. Cand ajungi la birou, acolo te poate astepta micul dejun perfect, hranitor, sanatos, energizant."

Totodata, o solutie pentru manageri este sa manance mai tarziu – la brunch sau direct masa de pranz –, cu conditia ca acestia sa consume alimente sanatoase. Este indicat ca aceasta masa sa fie plasata in timp inainte ca foamea sau caderea energetica sa induca pofta de dulce urmata de consumul alimentelor nesanatoase, in cantitati exagerate. Mai mult, o mica gustare (fructe, nuci, iaurtururi naturale cu nivel normal de grasime) «din mers» poate ajuta, potrivit lui Cristian Margarit. "In toate aceste situatii masticatia este de importanta majora, mancatul in graba poate fi chiar mai daunator decat lipsa unei mese."

Fotografie realizata de Vlad Virban

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri