2 / 5

Cat lasam bacsis pentru servicii de calitate?

Atunci: Potrivit publicatiei The New Yorker, angajatii restaurantelor din Statele Unite castiga peste 25 miliarde de dolari pe an din bacsisuri, ceea ce a indus ideea ca obiceiul este unul impamantenit in America.

Dar si in Anglia secolului 17, nobilii si burghezii lasau servitorilor si hangiilor un “tip”, adica o mica parte din nota de plata, sub numele de “ tipple”, in traducere libera “bani pentru o dusca”, in ideea ca servitorii meritau si ei, dupa o zi de munca, o parte din bautura servita stapanilor.

Acum: Pe site-ul autorului american, autoproclamat expert in calatoriile in Europa, Rick Steve, acesta face o adevarata trecere in revista a obiceiurilor legate de bacsis la Est de Statele Unite. Astfel, el recomanda un bacsis cuprins intre 5 si 10% pentru taximetristii europeni, cu mentiunea ca daca acestia ajuta la gestionarea bagajelor, merita cativa euro in plus. De asemenea, el sfatuieste americanii sa nu se zgarceasca la marunt in Europa, deoarece faima de “tipseri” (persoane dispuse sa lase un bacsis consistent) a ajuns si la urechile prestatorilor de servicii din Vechiul continent.

In Romania, potrivit furnizorilor de servicii consultati de Wall-Street.ro, oamenii de afaceri straini lasa bacsisuri generoase taximetristilor si personalului hotelier si celor din saloanele de cosmetica. Cu toate acestea, romanii sunt mai rezervati in privinta bacsisului, potrivit acelorasi surse, iar banii lasati in plus difera mult in functie de promptitudinea servirii si de atitudinea, amabila sau nu, a prestatorului de servicii.

“La noi nu e ca in strainatate, unde bacsisul e oficial. Aici, daca esti dragut cu ei si ii duci la destinatie fara ocolisuri, oamenii lasa intre 8 si 10% din totalul facturii”, a declarat un taximetrist din cadrul companiei Speed Taxi, din Bucuresti.

Nici in restaurante, romanii nu se inghesuie sa lase un procent consistent din valoarea notei de plata, ceea ce a dus la dezvoltarea unor adevarate strategii intre angajati. Astfel, in multe localuri (restaurante, terase de vara, baruri, cafenele) din Bucuresti si din tara, angajatii se inteleg intre ei sa puna toate bacsisurile adunate peste zi la comun, urmand ca seara, la inchidere sa isi imparta in mod egal banii.

“Noi avem noroc, ca mai vin si straini aici, suntem amplasati central. Romanii nu lasa mai mult de 10% si unii nu lasa bacsis deloc. De aceea, avem un sistem centralizat intre noi, impartitm banii seara. E mai corect asa si fata de bucatari si fetele de la debarasare, care nu au cum sa ia bacsis singuri”, a marturisit o ospatarita a unui bistro din Centrul Vechi al Bucurestiului.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri