3 / 6

“Romanii doresc o recompensa imediata, vor totul si vor totul acum”

Prima oara cand s-a reintors in Romania, Anne-Marie Martin marturiseste ca a trait un adevarat soc cultural.

“Totul era gri, trist, sumbru, exact asa cum auzisem, dar complet diferit de ceea ce-mi aminteam din vremea copilariei mele aici, cand bunicii imi ofereau un mediu calduros si fericit”.

Desi se considera cetatean britanic, are un simt puternic al radacinilor sale si a locului in care s-a nascut. Nu poate insa sa nu observe deosebirile si asemanarile dintre romani si britanici.

“Daca acum douazeci de ani romanii au renascut practic, din acest punct de vedere, englezii au o istorie culturala mult mai vasta. Acesta este motivul pentru care mentalitatile sunt diferite. Romanii doresc o recompensa imediata, vor totul si vor totul acum”.

Apreciaza la britanici faptul ca sunt mult mai deschisi, au o formare liberala si accepta mult mai usor idea de diferenta intre oameni, iar datorita felului lor de a fi poate face ceea ce face azi. Remarca, de semenea, ca discutiile care se tin in Romania pe teme sociale, rasiale, saracie, dezvoltare personala, sunt mult in urma celor din Marea Britanie.

“In ceea ce priveste felul de a munci sau de a ne bucura de timpul liber, consider ca atat romanii, cat si englezii au de fapt aceleasi aspiratii in viata, suferim si ranim la fel; experientele de viata nu sunt atat de diferite intre o tara si alta”, adauga Anne-Marie Martin.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri