4 / 6

”In luna decembrie am avut vanzari bune, desi sub estimarile noastre”

Directorul Proguitar sustine ca efectele crizei financiare s-au simtit in piata de profil abia la finele lui 2008, in luna decembrie, nu ca o scadere a vanzarilor, comparativ cu luna anterioara sau cu luna decembrie a anului 2007, ci prin plafonarea ritmului de crestere a veniturilor.

“Chitarele si accesoriile pentru chitara sunt cadouri ideale pentru Craciun, astfel ca in luna decembrie am avut vanzari foarte bune, desi, sub estimarile noastre, poate prea optimiste, plecand de la cresterea nivelul cererii de Craciun din anii anteriori.“

Vanzarile sub estimari le-au afectat afacerile din cauza cresterii stocurilor si a imobilizarilor de bani, intr-o perioada in care importanta lichiditatilor a crescut atat de mult. Pe de alta parte, importurile masive facute pentru luna decembrie au ajuns la scadenta acum, cand deprecierea puternica a monedei nationale are un impact negativ major asupra cash-flow-ului companiei.

“Din pacate, instrumentele muzicale, fac parte din categoria cumpararilor discretionare, articole de care consumatorii se pot lipsi in perioadele dificile, de criza. Astfel, in luna ianuarie, care oricum este o luna cu vanzari mai reduse, am inceput sa simtim din plin efectele crizei financiare“, declara Andrei Zarnoveanu.

In plus, directorul Proguitar isi vede vanzarile afectate in perioada urmatoare de factori precum cresterea cheltuilor cu ratele bancare si a preturilor, induse de devalorizarea monedei nationale, cresterea estimata a somajului sau psihoza crizei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri