8 / 9

Herghelia Beclean

Herghelia Beclean a fost infiintata in anul 1955 ca un Depozit de Armasari de Elita si a avut mai multe denumiri si proprietari de-a lungul timpului. Din 1980 are titulatura din prezent deoarece aici s-a produs o rasa autohtona, si anume Semigreul Romanesc de Transilvania, iar o rasa nu se poate produce decat intr-o herghelie.

In prezent, in Herghelia Beclean se gasesc aproximativ 280 de cai din rasele Semigreul Romanesc de Transilvania si Lipitan si se intalneste cu preponderenta Lipitanul negru, lucru mai rar intalnit in alte herghelii din lume.

Conform lui Traian Lapuste, costurile de intretinere ale hergheliei se ridica la 20.000 euro pe luna.

Printre serviciile oferite de herghelia de la Bistrita se numara cazare la pensiune de trei stele, crama, cursuri de echitatie si excursii de una sau mai multe zile calare in zona si inchirieri de trasuri pentru nunti.

Cei mai scumpi cai ai hergheliei au valori de zeci de mii de euro. " Avem patru armasari pepinieri, estimati la 50.000-60.000 euro fiecare si doua iepe negre cu care mergem la concursuri si care, daca vor confirma, vor putea ajunge, de asemenea, la o valoare foarte mare.

Fotografii: Vlad Iftime

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri