4 / 7

Romania vs strainatate

In barurile celebre din strainatate, un barman de flair poate castiga in serile bune si 10.000 de euro pe noapte doar din bacsisuri. In plus, exista barmani care nu au lucrat niciodata intr-un bar si isi castiga existenta doar din premiile castigate la concursuri.

“Sunt seri in care castigam chiar mai bine decat managerul clubului”, adauga Christian Delpech (foto), unul dintre cei mai apreciati barmani de flair din lume, care nu uita insa sa aminteasca efectele pe care le-a avut criza exclusiv asupra activitatii sale.

“Personal, contextul actual ma afecteaza deoarece obisnuiam sa tin numeroase cursuri, traininguri si sa ofer consultatnta in domeniu. Eram platit de anumite companii, calatoream in toate colturile lumii si catigam din asta. Acum insa activitatea in acest sens a inghetat. De asemenea, vanzarile din barul in care lucrez, Carnival Court Bar din Las Vegas, au scazut cu aproximativ 20 de procente, fata de anul trecut”.

In ceea ce priveste valoarea vanzarilor personale, daca anul trecut vindea in valoare de 6 - 7.000 de dolari pe noapte, acum sunt si nopti in care valoarea vanzarilor ajunge la 4 – 5.000 dolari.

In acelasi timp, Bebi Oprea considera ca, in Romania, un barman nu poate trai din premiile castigate la concursuri deoarece sunt organizate foarte putine, iar in strainatate este dificil sa te clasezi intre primii trei.

“La noi in tara, majoritatea barmaniilor nu isi privesc meseria cu profesionalism si urmarsc doar sa-si fure atat clientii cat si sefii. De asemenea, in cluburile din Romania, clientii tind sa faca mai mult comanda la masa, si nu la bar, astfel ca in unele cazuri ospatarii castiga mai mult din bacsisuri decat barmanii”, adauga Oprea.

Cu toate acestea, atunci cand barul este aglomerat, intr-un local de prestigiu cu preturi pe masura, un barman roman poate castiga pana la 1.000 lei pe noapte doar din bacsisuri.

“In Romania, un barman poate castiga intre 1.000 si 2.000 euro pe luna, insa media se invarte in jurul sumei de 800 euro, iar la evenimente sumele se pot situa intre 2.500 si 10.000 euro”, completeaza Oprea.

Daca vorbim insa de show-uri tinute in cadrul unor evenimente sau petreceri corporate, sumele percepute se incadreaza intre 2.500 si 10.000 euro, in functie de durata, complexitate si numarul barmanilor de flair care participa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri