3 / 4

Les Ballets de Monte-Carlo, la Teatrul National

"Les Ballets de Monte-Carlo", compania oficiala a Principatului Monaco din 1985, va oferi un spectacol vizual unic, in care sunetul devine imagine, dupa cum ne-a promis directorul coregraf al trupei, Jean Christophe Maillot.

Cu o istorie veche, Baletul din Monte-Carlo, alcatuita initial din cativa dintre cei mai buni dansatori din St. Petersburg si Moscova, a ajuns pentru prima oara la Paris in 1909. Stagiunile din Paris si turneele au continuat, iar compania s-a imbarcat pentru America in 1916-1917. Pentru douazeci de ani, Diaghilev si colaboratorii sai au stabilit noua orientare artistica in balet.

In 1932, o noua companie s-a format dintr-o fuziune a "Ballets de l'Opéra de Monte-Carlo” si "Ballets de l'Opéra Russe ? Paris”, avandu-l director pe Colonel de Basil si pe René Blum in calitate de director artistic. In 1936, o disputa intre Basil si Blum a avut ca rezultat fondarea Baletului din Monte-Carlo, in timp ce De Basil si-a redenumit compania „Ballets Russes du Colonel de Basil”. Cand Massine a devenit director artistic in 1938, compania si-a schimbat numele in „Ballet Russe de Monte-Carlo”.

La inceputul anilor 1950, compania a fost dizolvata. Reinfiintata in 1954, trupa a disparut complet dupa stagiunea 1962- 1963. "Les ballets de Monte-Carlo” a devenit in mod oficial compania Principatului Monaco in 1985, reabilitata de Alteta Sa Regala Printesa de Hanovra.

In 1992, Jean-Christophe Maillot s-a alaturat companiei, mai intai in calitate de consultant artistic, director-coregraf din septembrie 1993. Patru ani mai tarziu, Baletul din Monte-Carlo a parasit sediul istoric si s-a mutat in propriul centru de dans : L'Atelier.

"Nu inteleg de ce dansul clasic este opus celui modern. Nu putem fi vii, daca nu ne pastram ochii si bratele deschise", este crezul lui Maillot, care va urca pe scena pentru spectacolul "Belle". Spectacolul "La Belle" ("Frumoasa din padurea adormita") a fost lansat la Monte Carlo in 2001 si a obtinut premiul Nijinsky pentru cea mai buna productie coregrafica a acelui an in cadrul celei de-a doua editii a fest Monaco Dance Forum.

"La Belle" va fi prezentat la Teatrul National din Bucuresti, sambata si duminica, in cadrul Festivalului International "George Enescu".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri