3 / 6

Doar un pas de la arhitect la fotograf

In acest moment, Galeria Karousel organizeaza expozitia “Made in Romania” a fotografului Andrei Pandele.
Vernisajul reuneste imagini ale perioadei dinainte de anul 1989. Fiecare fotografie spune o poveste si propune instantanee dintr-un timp pe jumatate uitat, care reusesc sa redea un stil de viata, stari, locuri, chipuri si ganduri.

De profesie arhitect, Andrei Pandele a avut primul contact cu arta fotografica atunci cand a intrat primul la liceu in clasa a noua si a primit cadou de la tatal sau un aparat de fotografiat, despre care isi aminteste ca era foarte greu si extrem de dificil de purtat dupa el. Daca din acest motiv i-a fost mai greu sa fotografieze, pasiunea a revenit in ultimul an de facultate, fiind fascinat de tehnica de laborator si de magia prin care luau viata fotografiile.

“Spre sfarsitul facultatii eram destul de antrenat la ochi, asa ca, in ultimul an de studiu, am mers la ziarul Sportul si le-am aratat un set de fotografii din timpul unui meci de rugby; au ramas impresionati de calitatea pozelor in miscare, iar din anul 1968 am devenit foto-corespondent pentru ei”, isi aminteste Pandele.

Patruzeci de ani mai tarziu, Andrei Pandele a devenit un fotograf cu portofoliu impresionant, avand la activ numeroase expozitii de fotografie in intrega lume si lucrarile achizitionate in colectii private internationale. In plus, in aceasta perioada se desfasoara inca doua expozitii ale artistului, in Polonia si respectiv Slovacia.

Primul vernisaj in strainatate l-a avut in 1981 cu expozitia Lumini Dure, in orase precum Moscova, Haga si Amsterdam, iar de atunci Andrei Pandele a pierdut sirul expozitiilor internationale, apreciand ca numarul acestora se situeaza intre 30 si 40.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri