3 / 5

Ce cred proprietarii de galerii de arta

Initiativa de a lansa indexul este una extrem de necesara in cadrul formarii si stabilirii unui sistem artistic de promovare si consacrare a artei romanesti pe piata interna si internationala, considera Diana Dochia, manager general Anaid Art Gallery.

Un Index de acest gen functioneaza ca un barometru pe piata de arta, iar investitorul poate urmari si analiza cotatiile si fluctuatiile pietei si, implicit, randamentul investitiei".

De asemneea, Diana Dochia considera ca piata romaneasca de arta este deficitara, din multe puncte de vedere: lipsa unui sistem puternic de galerii private, care formeaza piata primara si apoi lipsa unor case de licitatie care sa formeze piata secundara de arta si sa statueze un climat profesionist de dezvoltare a acestui segment de piata. Asadar, ea crede ca toate aceste aspecte au condus adesea la o neincredere a investitorului sau a colectionarului in valoarea reala a lucrarii colectionate.

„Index-ul acesta nu face decat sa aduca o normalitate si, de ce nu, un grad ridicat de profesionalism al actorilor de pe piata de arta romaneasca – artisti, galeristi, experti, colectionari, investitori.

In plus, ea observa diferenta dintre Romania si alte tari europene din acest punct de vedere.

„Unul dintre cele mai importante instrumente de acest tip este ArtPrice, un index care ofera o viziune de ansamblu asupra pietei globale de arta, in care se mentioneaza noile tendinte ale pietei, geografia artistica a lumii, tarile care au inregistrat cele mai importante vanzari, cel mai bine cotati artisti, ce perioada sau curent artistic a inregistrat cele mai mari vanzari, oferind in felul acesta colectionarului sau investitorului de pretutindeni o imagine de ansamblu in ceea ce priveste tranzactiile”.

Totodata, Diana Dochia crede ca Index-ul va fi pe tremen scurt un instrument extrem de util pentru investitorii care inca nu sunt familiarizati cu piata de arta si manifesta o oarecare reticenta fata de aceasta. Pe termen mediu, va conduce la o stabilizare si o incredere a investitorului in piata de arta, oferind o coerenta la nivelul tranzactiilor si o buna gestionare a tranzactiilor, care se va reflecta in cresterea sau scaderea cotei unui artist, ceea ce va oferi o previzionare a investitiei in arta.

Pe termen lung, Index-ul poate oferi o viziune de ansamblu a investitiei in arta si modul in care aceasta investitie a condus la constituirea unei piete de arta competitive la nivel international.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri