4 / 5

Indexul reprezinta o arma pentru client

Mai mult decat atat, toti cei intervievati de Wall-Street considera ca, desi instrumentul este unul esential pentru dezvoltarea pietei, nu este suficient pentru a reflecta toate aspectele specifice acestui domeniu si nu are cum sa surprinda anumite aspecte proprii lucrarilor de arta, care merg mai departe de cifre si statistici:

- Indexul cuprinde doar operele vandute in cadrul licitatiilor publice, astfel ca nu poate reflecta piata in ansamblu. Tranzactiile publice reprezinta doar varful iceberg-ului unei intregi piete de tranzactii private – galerii, dealeri, targuri.
- Sunt prezentati doar artistii romani care vand in Romania, desi o mare parte dintre ei au vanzari considerabile in strainatate.

In ciuda controverselor, jucatorii si investitorii de pe aceasta piata considera ca indexul reprezinta o arma pentru client si il inzestreaza pe acesta cu un instrument pentru a nu mai fi pacalit de catre falsii specialisti.

Date despre piata cuprinse in Indexul Artmark

- Randamentul anual mediu al pietei romanesti de arta in ultimii 15 ani a fost de 27,04%, mai mare decat randamentul anul mediu, aferent aceleiasi perioade, al investitiilor in aur, terenuri sau valori mobiliare;
- Randamentul mediu in 2008 a crescut cu 37.38% fata de 2007;
- Randamentul mediu pentru primele 9 luni din 2009 a crescut cu 39,92% fata de aceeasi perioada a anului 2008, o cresterea anuala a randamentului de 6,8% in perioada de criza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri