2 / 4

Care este pretul corect al creditelor

Dobanzile la credite sunt acum la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, afirma Anca Bidian (foto), CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Statisticile BNR arata ca dobanzile la credite s-au redus in 2009 si 2010, dar inceputul lui 2011 a adus, spre surpriza populatiei si a companiilor, cresteri. Astfel, dobanzile la credite noi in lei au crescut de la 9,85% (decembrie 2010), pana la 11,7% (februarie 2011), iar dobanzile la creditele noi in euro s-au majorat de la 5,23% la 5,68%.

"Piata este cea care regleaza nivelul dobanzilor pe palierul in care intersecteaza cererea si trebuie sa avem in vedere ca dobanzile reprezinta costul banilor, costul riscului si marja de profit. Un nivel de echilibru este acela la care cererea devine solvabila si gradul de accesibilitate al achizitiilor imobiliare este mare raportat la veniturile medii", explica Anca Bidian.

Din acest punct de vedere, sefa Kiwi Finance sustine ca nivelul actual al dobanzilor si pretul pietei imobiliare asigura un grad de accesibilitate de 2-3 ori mai mare decat in vara lui 2008.

Analistul Laurian Lungu subliniaza, insa, ca pe piata finantarilor se observa o lipsa de competitivitate. "Pe plan local nu exista alte surse viabile de finantare, este doar sistemul bancar, care are un fel de monopol. Nu avem o piata de capital sanatoasa astfel incat, spre exemplu, companiile sa se poata finanta si din alta parte decat de la banci", afirma Lungu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri