2 / 5

Planurile financiare pentru copii

"Planurile pentru copii sunt produse financiare care indeplinesc doua functii importante. Ele ofera parintilor posibilitatea de a strange constant pe termen lung sume de bani pentru startul in viata de adult a copiilor si, pe de alta parte, ofera protectie financiara. Asigurarea pentru copii ofera certitudinea ca, daca in intervalul de plata a primelor survin decesul sau invaliditatea parintelui, contractul de asigurare continua, ING preluand plata primelor", a declarat Cornelia Coman (foto).

Un plan financiar poate fi incheiat inca din prima zi de viata a copilului, fiind recomandat de altfel ca planul sa fie incheiat de la o varsta cat mai mica, pentru ca, economisind o perioada mai indelungata, suma de bani de care acesta va dispune la majorat va fi mai importanta.

Coman a explicat ca ING Asigurari de Viata ofera doua tipuri de planuri financiare pentru copii, denumite Academica (produs traditional) si GenT pentru Copil (produs Unit Linked). Politele de tip unit-linked presupun plasarea unei parti din prima in programe de investitii care implica un anumit nivel de risc (scazut, mediu sau ridicat) si, proportional, un potential de castig.

Prima minima pentru politele de tip Academica este de 600 lei/an. In cazul produselor GenT pentru Copil, prima minima pentru componenta de investitie este de 1.100 lei/an, la care se adauga o cota de prima aferenta protectiei (pentu o suma asigurata minima de 15.000 lei) care depinde de varsta persoanei asigurate.

"Totusi, in medie, clientii nostri aleg sa contribuie cu prime superioare plafonului pe care il presupun produsele. Astfel, cei care au cumparat un plan financiar pentru copii de la ING, platesc o prima anuala medie de 1.668 de lei", spune ea.

Cum se acumuleaza banii?

In cazul planului financiar cu componenta de investite, din partea de prima destinata investitiei se vor cumpara unitati de fond in programele de investitii ale ING. Valoarea acumulata in cont fluctueaza zilnic in functie de cresterea / scaderea pretului unitatii de fond.

"In cazul Academica, o parte din primele platite constituie suma asigurata garantata la sfarsitul contractului. In plus, anual, beneficiarul primeste si o parte din profitul care poate fi obtinut din investirea primelor. Dupa incheierea perioadei de plata a primelor, valoarea ce se acumuleaza in cont se plateste copilului sub forma rentei anuale pe o perioada de 5 ani sau toti odata", argumenteaza Cornelia Coman.

Planurile financiare pentru copii (si in general asigurarile de viata) sunt produse de economisire pe termen lung, varsta minima la care copilul are acces la banii acumulati fiind de 18 ani. Durata contractului este formata din perioada de plata a primelor si perioada de plata a rentelor. In functie de produs, la terminarea perioadei de plata a primelor, banii acumulati pot fi platiti esalonat (sub forma de rente anuale pe o perioada de 5 ani) sau intr-o singura transa.

Fiind vorba despre un contract pe termen lung, rascumpararea unei asigurari de viata inainte de termen nu este in avantajul clientului, implicand penalitati (care pot ajunge, in primii ani, pana la 100%). De aceea, este bine ca inainte de a decide sa rezilieze o polita, clientul sa apeleze la asigurator pentru a gasi solutii mai putin radicale.

Indiferent de tipul politei, orice plan financiar pentru copii ofera, pe langa posibilitatea de acumulare financiara treptata, protectie financiara. Astfel, "indiferent de valoarea primelor platite pana in momentul producerii riscului asigurat, daca parintele care a incheiat polita decedeaza sau sufera o invaliditate permanenta, ING preia plata primelor, astfel incat copilul beneficiaza integral de indemnizatia de asigurare la sfarsitul perioadei de plata a primelor", a adaugat ea.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri