2 / 4

De ce a devenit aurul o investitie de succes?

De la inceputul lunii iulie, aurul a castigat 6,1%, atingand noi maxime istorice si a ajuns luni la cotatia de 1.600 de dolari/uncie.

Si argintul a reintrat pe radarul speculatorilor, cel putin al celor care au reusit sa se « cicatrizeze » dupa prabusirea de 35% din primavara, petrecuta in numai doua saptamani.

„Contextul global este din nou favorabil metalelor pretioase. Grecia si Italia sunt vazute ca <<pietre de moara>>, tragand Euro in jos. In acelasi timp, incertitudinea privind plafonul datoriei publice a SUA tine investitorii <<ca pe ace>>”, a explicat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Avansul aurului se sprijina insa nu doar pe temerile privind viabilitatea zonei Euro in forma sa actuala, ci si pe amplitudinea dificultatilor cu care se confrunta SUA.

„Reducerea deficitului public este o adevarata provocare pentru finantele americane – in lipsa acestora, o ridicare a plafonului de datorie ar fi doar o solutie temporara. Un plan de austeritate pe termen mediu si lung este vital pentru mentinerea increderii in SUA si implicit in stabilitatea sistemului financiar actual”, se arata intr-un raport al X-Trade Brokers.

Cu toate acestea, politica monetara se afla in fata unei dileme – presiunile inflationiste completate de semnale de incetinire a economiei pun Federal Reserve intr-o pozitie dificila, insa- aparent- institutia inclina sa recurga la tiparirea de bani.

„ Aurul a beneficiat masiv de pe urma programelor Fed de injectii de lichiditati, iar sugestia Presedintelui institutiei, Ben Bernanke, conform careia ar putea urma partea a treia a acestui serial- chiar daca a fost nuantata ulterior- a repornit unul din motoarele importante care au alimentat aurul – frica de inflatie. In mediul actual, daca incertitudinea din SUA si Europa nu este risipita, impreuna cu teama de inflatie aceasta ar putea conduce la noi aprecieri ale metalelor pretioase”, a aratat Victor Safta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri