3 / 4

Pana cand va mai creste aurul ?

Cresterea pretului aurului depinde de masura in care cele premisele favorabile raman intacte dar si de pozitionarea investitorilor.

„La inceputul lunii mai prabusirea cotatiilor argintului a fost generata mai degraba de aglomerarea pozitiilor long speculative decat de modificari substantiale ale tabloului macro-global. Pe termen mai lung, dintre cele perceptibile acum cea mai importanta vulnerabilitate pentru aur este varianta unei normalizari / restrictionari monetare agresive in centrele majore de lichiditate (Statele Unite in particular) asa cum am vazut la sfarsitul anilor ’70 – inceputul anilor ’80”, a explicat Mihai Nichisoiu.

Pe parcursul ultimelor luni, criza datoriilor europene s-a agravat iar agentiile de rating au continuat sa retrogradeze solvabilitatea tarilor cu probleme.

In acelasi timp, cresterea economica din Statele Unite ale Americii s-a dovedit mult mai slaba decat se preconizase, din cauza cresterii costurilor energiei si a efectului de unda de la cutremurul si tsunami-ul japonez din martie.

In concluzie, va continua raliul aurului? Analistii Saxo Bank cred ca da, desi intr-un ritm mai lent decat in 2010, cand cresterea a fost de 30%.

„Factorii care au influentat piata metalelor pretioase sunt in continuare prezenti si ar trebui sa continue sa marcheze preturile pentru restul anului. Orice retragere va atrage atentia cumparatorilor, fie ca sunt banci centrale sau investitori care considera aurul o investitie profitabila pe termen lung. Problema datoriei suverane europene ramane o preocupare, in ciuda vointei politice de a gasi o solutie. Estimam ca aurul va continua sa isi consolideze o pozitie intre nivelurile de 1500 si 1600, cu precadere catre plafonul superior, si este posibil sa atinga chiar pragul de 1650 in lunile urmatoare”, a explicat Ole S. Hansen (foto), senior manager, Commodity Analyst, Saxo Bank.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri