3 / 10

Imobiliare: A cumpara sau a nu cumpara o casa in 2013?

"Cel putin in zona de lux, foarte multi oameni cu bani au preferat sa isi plaseze lichiditatile in proprietati in ultima vreme", spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker, adaugand ca proprietatile pot investitii bune inclusiv si pentru cei care au mai putini bani, mai ales ca scaderile de preturi din ultimii ani nu au fost substantiale, iar pentru anul acesta nu se preconizeaza schimbari majore.

Trendul de stabilizare al preturilor din ultimii doi ani (cand reducerile de pret au fost mult reduse fata de primii ani de criza-n.r.) pot face achizitia de locuinte un plasament bun, mai ales daca discutam de proprietati in stare buna, amplasate in zone centrale sau semicentrale, care au un risc mai mic de devalorizare si care pot reveni pe un trend de crestere mai repede decat altele.

Fata de momentul de varf al pietei imobiliare – luna martie 2008 -, preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu circa 52% pana la sfarsitul lui 2012, potrivit datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare. Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel national a scazut de la o valoare maxima de 2.058 de euro pe metru patrat util, pana la 986 de euro pe metru patrat util, la finele anului trecut. Spre deosebire de primii trei ani de criza, cand preturile locuintelor au scazut intr-un ritm deosebit de alert, ultimii doi ani au fost caracterizati de o temperare evidenta a declinului, arata datele Imobiliare.ro.

La nivel de piata, achizitiile din acest an vor fi efectuate tot sub umbrela Prima Casa, in conditiile in care programul continua si in 2013, plafonul garantiilor fiind suplimentat la finalul anului trecut cu 200 mil. euro.

Din anul de demarare a programului Prima Casa, valoarea medie a unei garantii a scazut constant: de la 41.574 de euro in 2009, la 40.133 de euro in 2010, la 39.115 euro in 2011 si la circa 37.500 de euro in cadrul celei de-a patra etape a programului.

Potrivit datelor transmise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pana la finele lunii octombrie a anului trecut prin programul de stat fusesera acordate circa 74.000 de garantii, cu o valoare totala de 2,9 miliarde de euro. "Interesant este ca, potrivit datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), aceasta suma este foarte apropiata de volumul tuturor creditelor pentru locuinte contractate in aceeasi perioada. Astfel, daca la inceputul lunii iulie 2009 soldul creditelor pentru locuinte la nivel national se ridica la circa 5,328 miliarde de euro, la finele lui octombrie 2012 acest indicator ajunsese la aproximativ 8,249 miliarde de euro, respectiv cu 2,921 miliarde de euro mai mult decat inainte de demararea programului Prima Casa", se mentioneaza in analiza Imobiliare.ro.

Totusi, programul ar putea suferi schimbari in acest an, avand in vedere ca in programul de guvernare al cabinetului Ponta se mentioneaza ca Prima Casa va fi dedicat doar locuintelor noi.Insa, pana in prezent nicio hotarare in acest sens nu a fost facuta publica si cel putin pentru moment potentialii clienti pot aplica pentru locuinte cu aceleasi caracteristici ca si in trecut.

Oferta de locuinte noi continua sa fie imbogatita cu unitati care se pliaza pe programul guvernamental, preturile fiind in marja de 60.000 de euro pentru apartamentele de 2 camere.

Oferta de locuinte noi devine din ce in ce mai bogata si pe segmentul “low-cost”, constructii periferice, cu unitati locative cu suprafete mici, si cu preturi de pornire de chiar 20.000 euro, ceea ce scade pretul mediu la nivel de piata. Ajustari de preturi au suferit si unele proiecte de boom, ca urmare a intrarii in insolventa.

Slide realizat de Cristina Mihai



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri