4 / 6

Evolutia pietelor externe este esentiala

Ca responsabil al departamentului de analiza a firmei Intercapital Invest, punctele ei forte sunt reprezentate de analiza investitiilor, a evolutiei bursei si a contextului international. Din acest moment, discutia intra pe teritoriul Andreei, presarat de clacule, comparatii si estimari.

“As analiza o investitie la bursa pornind de la context si aici ma refer atat la pietele externe, implicatiile volatilitatilor si crizei de pe pietele financiare la Bucuresti, cat si la performantele de la nivel macroeconomic. Am avut scaderi severe la bursa, iar contextul intern s-a nimerit a fi unul nefavorabil intr-o perioada de criza internationala. Am facut un calcul si de la finalul lunii august indicele BET a pierdut aproximativ 28%, iar indicele BET-FI 33%”, explica Andreea Ciobanu.

Aceasta ne-a mai spus ca in aceste momente este foarte important contextul extern, spre deosebire de anii trecuti cand analizam o investitie la bursa pornind doar de la contextul intern. Analista este de parere ca marile economii ale lumii se confrunta in prezent cu anumite probleme economice si acest lucru poate genera efecte nefavorabile pe pietele de capital, si implicit si pe pe pietele emergente, care s-au corelat ca tendinta cu pietele mature de capital. Dupa calculele ei, exista de exemplu o corelare destul de buna intre BET si Dow Jones, si anume de 0,62 in anul 2007

“In prezent, sunt foarte multe lucruri de care consider ca depinde o evolutie viitoare a bursei de la Bucuresti si sunt cativa factori de care cred ca ar trebui sa se tina cont, o decizie de investitii la bursa fiind acum mai complexa comparativ cu una facuta in anii 2004-2006, cand analizam mai mult contextul intern. Pietele de capital au traversat o perioada destul de dificila in ultima perioada, si cred ca in continuare trebuie sa fim atenti mai ales la stirile legate de pietele externe”, crede seful departamentului de analiza de la Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri