5 / 6

O doza de optimism: Anul 2008 nu ar trebui sa fie atat de sumbru pe cat pare acum

Desi in prezent sunt multe dezechilibre, Andreea Ciobanu crede ca, pana la finalul anului, vom vedea si scenarii optimiste pentru Bursa de la Bucuresti. Conditiile ar fi sa asistam la o stabilizare a pietelor internationale.

“Exista intr-adevar dezechilibre insa nu cred ca lucrurile pot genera intr-un an rosu pentru bursa de la Bucuresti si sunt posibile si scenarii oprimiste pana la finalul anului. Anul 2008 nu ar trebui sa fie atat de sumbru pe cat pare in prezent si nu cred ca dinamica inregistrata la BVB in anii trecuti se va opri acum. Ramane de vazut insa cand vom asista la o stabilizare a pietelor”, a spus aceasta.

De asemenea, nu trebuie uitat segmentul macroeconomic romanesc, care are nevoie de o gestionare buna a fenomenelor din partea BNR sau a guvernului. “In Romania, scenarii optimiste ar trebui sa existe si in zona macroeconomica insa asta depinde si de o gestionare buna a fenomenelor din partea Bancii Nationale si a autoritatilor guvernamentale. Pana acum BNR a facut pasi buni in aceasta directie prin cresterea dobanzii de politica monetara. Cresterea dobanzilor de referinta poate contracara fenomentul inflationist generat de deprecierea cursului de schimb, si asta prin incetinirea ritmului de consum si cresterea atractivitatii leului. Cresterea economica este cat se poate de reala, chiar daca dinamica este una mai lenta”, enunta Andreea Ciobanu.

In final, analistul spune ca prudenta este cel mai bun sfat pe care il poate da unui investitor. Scaderile din ultima perioada au dus cotatiile actiunilor listate la valori atractive, insa orice decizie de investitii ar trebui tratata cu multa grija. ”O calmare a pietelor financiare ar trebui sa duca la reveniri bune pe indicii bursei romanesti, chiar daca pana la acel moment va mai dura o luna sau mai multe luni. Acum, nu cred ca se mai poate vorbi de panica, pentru ca volumele sunt mici si ne aflam intr-o zona de oversold. Investitorii manifesta neincredere, piata asteptand semnale clare de revenire. Pana atunci prudenta este cel mai bun sfat pentru un investitor. Preturile sunt bune, dar nu recomand nimanui acum sa intre la cumparare cu toti banii”, a incheiat Andreea Ciobanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri