3 / 6

Estimarile privind agricultura in 2008 aduc profituri emitentilor din domeniu

Un alt domeniu care este in atentia investitorilor in ultima perioada este cel al companiilor cu activitate in agricultura si domenii adiacente.

“Observam cresterile la aceste societati si faptul ca se preconizeaza o agricultura buna pentru acest an, deci acesti emitenti ar avea de castigat”, a declarat Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction. Desi Alumil si Azomures au fost vedetele ultimelor saptamanii la BVB, cresterile substantiale au fost determinate in mare parte de miscarile speculative, spun specialistii. Adrian Caramiha recomanda o prudenta sporita in acest caz si luarea deciziilor in special pe baza argumentelor fundamentale.

“Trebuie sa vedem ca acesti emitenti au crescut foarte mult, mai ales pe fondul dublarii pretului international al ureei(unul din produsele finite al producatoarelor de ingrasaminte). Dar pe piata marfurilor este inca o volatilitate foarte mare si sunt posibile oricand corectii. Trebuie sa privim si fundamental aceste companii”, spune acesta. In plus, trebuie luat in calcul si un alt factor de risc specific acestui domeniu. Desi estimarile specialistilor vizeaza un an agricol bun pentru tara noastra, capriciile vremii sunt imprevizibile si o seceta sau alte calamitati pot strica planurile.

Cresterile spectaculoase ale acestor doi emitenti au avut la baza rezultatele financiare foarte bune pe care le-au anunat pentru primul trimestru al acestui an. Azomures a anuntat in T1 un profit net de aproximativ 15 milioane de lei, aproximativ egal cu profitul aferent intreg anului 2007.

Producatorul de ingrasaminte Amonil Slobozia a obtinut in primul trimestru din 2008 un profit net de 4,85 milioane euro, fata de pierderile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii de peste 17 ori a cifrei de afaceri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri